fbpx

Geluk, het is geen moeilijk woord om op te schrijven. Maar het vinden van geluk, het met hart en ziel kunnen zeggen dat je gelukkig bent met jezelf, is des te moeilijker. Alleen al de essentie van het woord is voor sommige mensen moeilijk te bevatten. Kun je 100% gelukkig zijn met jezelf, dat wil zeggen zonder partner, of kun je alleen gelukkig worden als je iemand vindt om je leven mee te delen? Moet je bewust op zoek gaan naar je geluk, of moet je het geluk jou laten vinden? Met deze tips hopen we je een stukje op weg te helpen, zodat je gelukkig kan worden, mét of zonder partner.

Tip 1. Verander je mindset

Geluk is een gevoel. En een gevoel kun je oproepen. Zit je in een negatieve spiraal, probeer dan een tijd lang dingen te doen die je prettig, fijn of leuk vindt. Dat kan een lekker lang bad zijn, het eten van een heerlijke pannenkoek met kersen en slagroom, of een vakantie ondernemen naar de zee. Alles waar jij gelukkig van kan worden, moet je met beide handen aangrijpen. Dan komt dat geluksgevoel heel onopvallend je lichaam binnenstromen. Ben je van mening dat je niet gelukkig kunt worden zonder partner? Onzin! Natuurlijk kan het hebben van een relatie je leven meer schwung geven, maar dat betekent niet dat je leven zonder partner niets waard is.

Dus doe het finaal Anders: zet dat lekkere dansmuziekje op, ga eindelijk die interessante cursus doen, of ga er alleen op uit om Corsica te ontdekken. Het geluksgevoel haalt je vanzelf wel in.

koester de natuur

Tip 2. Bestrijd de dingen die je ongelukkig maken

Heb je een continue bron van ergernis? Probeer die dan te lijf te gaan. Ook als het iets bepalends is zoals je baan, of je woonomgeving. Het is belangrijk om te onderzoeken of je de situatie kunt verbeteren. De meeste beslissingen in je leven zijn omkeerbaar, dus ook je baankeuze, woonruimte of vriendengroep. Als je de bron van je ongeluk durft aan te pakken of prachtig weet te vermijden, zal het stukken makkelijker zijn om oprecht gelukkig te worden.

Tip 3. Zoek de rust op

Met de opkomst van mobiele telefonie, internet (email) en technische gadgets, is ongemerkt ons leven een stuk voller geworden. Mensen zijn constant bereikbaar én kunnen hun werktaken minder gemakkelijk naast zich neerleggen. De menselijke belastbaarheid is echter niet grenzeloos. Als je nooit ‘offline’ durft te zijn om de stilte op te zoeken, heeft deze constante informatiestroom invloed op het vinden van je geluk. Je geluk zit namelijk niet in je smartphone verstopt, daarvoor moet je hem toch écht even los laten. Laat de zon je huid koesteren tijdens een prachtige wandeltocht. Probeer of paardrijden iets voor je is. Paarden zijn erg intuïtieve dieren. Ze kunnen je helpen om stress te verminderen. Meditatie, yoga of mindfulness oefeningen zijn ook goede alternatieven om de rust in jezelf terug te vinden en daardoor gelukkiger te worden.

Geluk moeder en kind

4. Lach, ook als je niet vrolijk bent

Het is wetenschappelijk bewezen dat je van (nep)lachen gelukkiger wordt. Lachen verandert de chemie in je lichaam. Je lachspieren sturen een seintje naar je hersenen, wat je hersenen associëren met ‘je goed voelen’ en ‘gelukkig zijn’. Dus ook al is het niet een oprechte schaterlach, hij heeft wél effect. Misschien vind je deze manier van gelukkig worden, ook wel lachyoga, gemakkelijker toe te passen dan het veranderen van je mindset. Probeer het eens, de uitwerking zal je verbazen. Merk je verbetering? Bekijk dan ook eens of je je geluk kunt verdiepen met TAO, de weg naar de innerlijke glimlach.

5. Kom in beweging

Sporten maakt gelukkig. Je hoeft geen professional te zijn om de positieve effecten van beweging te ondervinden. Door regelmatig te bewegen maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit geeft je niet alleen een onmiddellijke energie boost, het maakt je ook gelukkiger op de lange termijn. Regelmatig sporten is een heel goede manier om bijvoorbeeld een opkomende depressie tegen te gaan. Ook als je alleen bent, is het belangrijk om te gaan sporten. Door je aan te sluiten bij een sportvereniging is de kans groter dat je nieuwe mensen leert kennen. Wie weet vind je daar ook wel je soulmate.

6. Blijf jezelf verzorgen

Hoe verleidelijk het ook is om in je pyjama rond te blijven lopen als je je ongelukkig voelt, het is verstandiger om jezelf een spreekwoordelijke schop onder je kont te geven. Natuurlijk heb je recht op je verdriet en hoef je niet meteen de dag na een heftig verlies in vol ornaat over de boulevard te paraderen. Toch is het niet slim om weken achtereen niet naar buiten te gaan. Als je jezelf goed verzorgt, gezond kookt en je gewoon weer aankleedt, kun je je sneller herpakken. Gezonde voeding speelt hierbij een grote rol. Een teveel aan suiker, cafeïne, vetten en alcohol hebben een desastreus effect op je energie en je gezondheid. Je lichaam en jij hebben het recht om zich goed te voelen, dus bekijk kritisch wat je binnenkrijgt.

vier het leven

7. Alleenstaand? Vier je onafhankelijkheid!

Zeker als je relatie net verbroken is, kan het zijn dat je verdrinkt in het gevoel dat je nooit gelukkig kan worden zonder partner. Niets is minder waar. Een relatie die niet lekker loopt, kost een heleboel energie. Nu je weer ‘alleen’ bent, kun je al deze energie inzetten om iets te gaan doen waar jij blij van wordt. Je hoeft met niemand rekening te houden, jij kunt lekker op ontdekkingsreis in dat kleine museum vol kunstschatten. Je bent vrij om te doen en te laten wat jij wilt.

Een relatie is geen instrument tot geluk. Sterker nog, de kans dat je gelukkig wordt in een nieuwe relatie als je niet geleerd hebt om als single gelukkig te zijn, is nihil. Gebruik een relatie niet om een leegte op te vullen, maar gebruik een relatie om je reeds gevonden geluk te delen.

8. Tot slot, gelukkig zijn is geen eindstation

Gelukkig worden, met of zonder partner, moet geen levensdoel worden, net zoals het vinden van een partner geen einddoel moet zijn. Geluk is namelijk een gevoel, het kan geen einddoel zijn. Want je leven houdt niet op als je je geluk gevonden hebt, het verdiept zich juist. Blijft daarom niet streven naar het vinden van geluk, maar neem kleine stappen om je beter te voelen, dan zal je zien dat geluk je stabiele reisgenoot wordt.

Hulp nodig met bovenstaande tips? Laat je reactie achter onder de blog, wie weet kan VakantieAnders je een Andere weg laten zien om gelukkig te worden.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights