fbpx

Innerlijke familie

Kijk eens anders naar jezelf. Dat is de titel van de cursus die ik nu al een aantal keer bij Vakantie Anders heb gegeven. Ik speel met het ‘anders’, ja. En het geeft precies weer wat we in de cursus doen, namelijk jezelf vanuit een nieuw -ander- perspectief bekijken.

Het perspectief dat je, of je nu een man of een vrouw bent, over zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen beschikt. Eigenschappen die je allemaal kunt gebruiken om in een prettige balans te leven. Zie het gerust als twee benen. Gebruik je alleen je mannelijke been is dat hinkelen uiteindelijk best vermoeiend.

Innerlijk kwartet

Om in de metafoor van de benen te blijven, een mens heeft ook twee armen. Naast dat je jouw eigenschappen in mannelijk en vrouwelijk kunt onderverdelen, kan je ze alle twee ook nog in kind en volwassen verdelen. Zo krijg je een jongen en een man, en een meisje en een vrouw. Een gezellige familie, of zoals ik ze ook graag noem: je innerlijke kwartet (leuk omdat je dit kan afkorten tot IK).

Wat zijn nu zoal die eigenschappen?

Wij mensen hebben echt ontzettend veel eigenschappen. Die allemaal opnoemen zou dit een hele saaie tekst maken. Ik wil je echter wel een idee geven, zodat je wat meer gevoel krijgt bij jouw eigen innerlijke familie (of kwartet). Daarom hieronder een korte introductie.

Je mannelijke kant

Je jongetje vertegenwoordigt jouw levenslust. Hij is spontaan, creatief, komt geregeld met nieuwe ideeën, zoekt graag het avontuur op, is leergierig en enthousiast. Hij heeft ook een schaduwzijde waarin eigenschappen als ongeduld, eigenwijsheid, snel gefrustreerd en recalcitrant op het lijstje staan.

Dan is het handig dat je ook een innerlijke man hebt. Die stelt namelijk grenzen, is rationeel en analytisch, gericht op het resultaat. Doelgericht en daadkrachtig wil hij structuur aanbrengen. Schaduwzijden van deze kant van je karakter zijn onder andere perfectionisme en rechtlijnigheid, maar ook besluiteloosheid en held op sokken-gedrag mag je hem aanrekenen.

De vrouwelijke zijde

Gelukkig hebben we allemaal ook vrouwelijke eigenschappen. Je innerlijke meisje vertegenwoordigt jouw zachte en verbindende kant. Zij is empathisch, flexibel, onbevangen en trouw. Laat zij zich meer van haar schaduwrijke kant zien, zie je eigenschappen als overgevoelig, angstig, afhankelijk en verkrampt.

Volwassen vrouwelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld geduld, wijsheid, accepterend en praktisch. Dit is de kant die je aanspreekt als je werkt aan je eigenwaarde. Schaduwzijden van je vrouw zijn verwaarlozing en bescheidenheid, maar ook verstikkend en zwaarmoedig gedrag komen van dit kwart van je karakter.


Wat heb je aan deze kennis?

De kracht van werken met je innerlijke familie is dat je eenvoudig met deze vier karakters in gesprek kan. Door ze op te stellen, wat ik doe met Playmobil-poppetjes, en gericht vragen te stellen, ontdek je wat er in elk van jouw kwarten leeft en ook waar ze behoefte aan hebben. Je ziet bijvoorbeeld dat je jongetje meer plezier beleven wil in het werk dat je doet. Alleen staat je man voorop die vindt dat eerst alle belangrijke taken verricht moeten worden, waardoor er geen enkele speelruimte is.

Of je vrouw krijgt te weinig ruimte, staat verzwakt op de achtergrond, waardoor je geen tijd neemt voor jezelf, voor jouw ontwikkeling, rust en reflectie. Misschien omdat jouw innerlijke meisje vooraan staat te drammen, dat er toch echt eerst voor anderen gezorgd moet worden. Want dan is zij gerust, dan is er harmonie, iets waar je meisje altijd naar streeft.

Dit zijn slechts twee voorbeelden, ieders familie heeft zijn eigen wensen en eigenschappen die (te) veel of juist (te) weinig aandacht krijgen. Al een kort gesprek levert je veel inzichten op en vooral ook handvatten om mee aan de slag te gaan.

Dit en nog veel meer

In de cursus die ik elke zomer bij Vakantie Anders geef, ga ik uitgebreid in op deze vier karakters. Wat hen drijft, hoe je ze in jezelf en ook bij anderen herkent en vooral ook hoe je het gesprek met je eigen kwartet aangaat. Want juist die gesprekken leveren je inzichten op. Speels, resultaatgericht, verbindend en heel nuttig. Kortom, aantrekkelijk voor elk van jouw familieleden.

Hartelijke groet,
Nicole Klip (Klip en Klaar Coaching)

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights