fbpx

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren

Kort door de bocht gezegd is NLP een methode om doelmatiger te kunnen denken en effectiever met anderen te communiceren.
Neuro heeft betrekking op hoe jouw hersenen omgaan met alle info die via je zintuigen binnen komt. Linguïstisch verwijst naar de taal, zowel de gesproken woorden als je lichaamstaal en hoe je die gebruikt. Programmeren gaat over de gedragspatronen die je hebt aangeleerd en dus ook zelf kan veranderen.

NLP is een model voor communicatie. Het model gaat in op de vraag ‘hoe doen we wat we doen’. NLP gaat uit van veronderstellingen. Misschien wel de belangrijkste is dat we beschikken over alle hulpbronnen die we nodig hebben om te bereiken wat we willen. NLP gaat er ook van uit dat er in communicatie geen mislukking bestaat, alleen feedback.

NLP stelt onze ervaringen centraal. We hebben gewoontes en gedrag ontwikkeld op basis van onze ervaringen. De manier waarop we iets waarnemen – horen, voelen, ruiken, proeven, zien – is verschillend. Daarom zijn ook onze ervaringen individueel en subjectief. Volgens NLP reageer je in je leven niet zozeer op de wereld om je heen, als wel op het model dat je van de wereld hebt gemaakt. NLP verandert niet de wereld, maar helpt je de manier te veranderen waarop je de wereld waarneemt, waardoor je effectiever kan handelen.
In wezen is NLP een positieve houding ten aanzien van je leven en je mogelijkheden in plaats van te blijven hangen in je problemen.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights