fbpx

De tarot, mysterieus en ook heel verhelderend

Kaarten hebben een sterke aantrekkingskracht. Je trekt er zelf een of krijgt er een en dat geeft elke keer weer een bijzonder gevoel. De getrokken kaart is speciaal voor jou. Alleen voor jou. Met een boodschap. Dat vooral. Die boodschap.

Erg rationeel is het niet. Elke kaart heeft zo’n boodschap, dus in feite maakt het niet uit welke je krijgt. Om daar nu een groot belang aan te hechten… Als je dit wel eens hebt gedacht, is overduidelijk je ratio aan het woord. Die kan niet zoveel met kaarten, het is namelijk niet rationeel verklaarbaar, laat staan wetenschappelijk verantwoord.

Je gevoel en je onbewuste daarentegen kunnen er geen genoeg van krijgen. Gelukkig mag dat deel van ons steeds meer haar zegje doen. Ja, haar zegje. Je intuïtie is vrouwelijk. In tegenstelling tot je mannelijke ratio.

Omhuld in een sluier van mystiek

Een speciaal kaartspel in het enorm grote aanbod is de tarot. Deze kaarten staan, al zeg ik het zelf, op een hoger en ook magisch plan. Dit mysterieuze en magische komt, onder andere, door de grote hoeveelheid aan symboliek die op een enkele kaart te vinden is. Eén kaart vertelt een heel verhaal. Een verhaal dat ook nog eens flexibel meebeweegt met de vraag van degene voor wie de kaart is.

Een andere reden voor die sluier van mystiek is de koppeling aan het beeld van geheimzinnige zigeunerinnen die met de kaarten je toekomst voorspellen. Terwijl ik dit schrijf zie ik het beeld voor mij van een kleine tent, aan de buitenste rand, een beetje achteraf, op het kermisterrein. Een zwarte tent met mysterieuze symbolen erop genaaid. Net als je aankomt, strompelt een man naar buiten, zichtbaar aangeslagen door het bericht dat hij heeft gekregen over zijn toekomst, kwam “de Dood” in zijn legging naar voren?…

Oeps, mijn fantasie dreigt dit blog over te nemen. Alleen is dit wel een beeld dat nog rondom de tarot hangt. Onterecht. Niet dat van de symboliek, wel dat van het voorspellen van de toekomst.

Toekomstvoorspeller?

In een legging van de tarot kijk je naar de beweging die jij aan het maken bent. Dus in zoverre kan je spreken van kijken in de toekomst. Alleen hangt die toekomst compleet af van alle keuzes die jij na de legging maakt. Als je goed naar de boodschap van de kaarten luistert, gaat het vooral om de inzichten die ze je geven. Wat speelt er nu en hoe verhoud jij je daartoe? En wat doe jij vervolgens met die inzichten?

Zo heeft de kaart de Dood niets met het einde van je leven te maken. Deze kaart gaat over transformatie, het einde van een periode. Sta jij open voor verandering?

Contact met je onbewuste

Naast die inzichten die de kaarten je geven, helpt de tarot je om in contact te komen met je onbewuste. Ze spreken de diepere laag in jou aan. Een laag die zich meestal op de achtergrond houdt, sprekend met een zachte, soms fluisterende stem. Dit geheel in tegenstelling tot de stem van de ratio, die hard en vooral ook op de voorgrond staat te roepen.

Ze horen beide bij je, het bewuste en het onbewuste. Die laatste heeft jarenlang het onderspit moeten delven. Ze mocht er niet bij zijn. De logica overheerste. Gelukkig komen steeds meer mensen erachter dat lopen op 1 been toch best wel onhandig is en openen ze hun ogen voor hun tweede been.

Ingewikkeld om de kaarten te lezen?

Jarenlang heb ik gedacht dat het heel erg moeilijk is om de kaarten te lezen. Dat dit alleen maar bedoeld is voor een klein, select groepje. Het liefst zou ik nu zeggen dat niets minder waar is. Alleen is dat niet helemaal zo. Twee dingen zijn heel belangrijk: je moet je open kunnen stellen voor je onbewuste (je intuïtie) en kennis hebben van een aantal basis kenmerken van de kaarten, zoals de 4 symbolen (staven, zwaarden, bekers en pentakels) en de betekenis van de getallen.

En natuurlijk dat de tarot bestaat uit twee sets kaarten: de grote Arcana, die kaarten bevat zoals Kracht en de Dood, waarvan de betekenis geldt voor een langere duur, ze gaan echt over je levensweg. De kleine Arcana bevat per symbool de kaarten bevat die wij ook wel kennen uit onze ‘normale’ kaartspellen: aas tot en met 10 en vier hofkaarten: page, ridder, koningin en koning. De betekenis van deze kaarten zijn over het algemeen van iets kortere duur: ze hebben betrekking op alledag.

Je kan er voor kiezen om alleen de grote of kleine Arcana voor je te laten spreken, of beide. Ook hiervoor geldt: luister naar je gevoel. Of naar degene die de kaarten voor jou legt natuurlijk.

Maak ruimte voor je intuïtie

Voor mij zijn de tarotkaarten een mooie aanvulling op mijn aanbod. Of dit nu in mijn energetische werk of in coaching is, ik werk met dat wat op een diepere laag in jou speelt.  De kaarten, readings, healings en de (systemische) coaching helpen jou om ruimte te creëren voor jouw intuïtie. Alles gericht op het naar voren halen van de inzichten die al in jou verscholen zitten en oh zo graag gezien willen worden, zodat jij door kan in de beweging die jij zo graag wilt maken.

 

Nicole Klip.

Verified by MonsterInsights