fbpx

Familieopstelling

Familie is het eerste waar je bij denkt aan familiesopstelling.  Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Wat medicijnmannen, sjamanen, wijze vrouwen en mannen, al in de oudheid wisten lijkt in deze tijd weer (h)erkent worden.  Gebeurtenissen in het verleden, opgelopen trauma’s, goede omstandigheden, status, levensstandaard en meer  worden generatie op generatie doorgegeven en zijn meer dan alleen de chromosomen van papa en mama die die samensmelten.

Maar ook relaties met je vrienden, op het werk en zelfs met wat je doet hebben een verbinding die de traditionele wetenschap tot voor kort geheel niet kende.  Toch is ook deze wetenschap nu op details uitgekomen waarin dit soort vergaande ‘verbindingen’ in kaart gebracht worden. 

Wat is een familieopstelling of systeemopstelling?

Bij een familieopstelling stel je de relaties op die relevant zijn voor je vraag.  Je vader, broer, zus, oma, neef, betovergrootvader, wie past in je opstelling is welkom. In een opstelling voor je vraag worden representanten op de plaats van je familieleden neergezet en wanneer de opstelling compleet is laat de begeleider het ‘proces’ beginnen. Hierin is het bijzonder dat reacties, emoties die bij de familieleden horen beleefd worden door representanten. Als het nieuw voor je is denk je dat de ‘representanten’ het spelen maar niets is minder waar, representanten worden het zelf gewaar.

Een familieopstelling overstijgt de familie als je je relaties met andere mensen of, abstracter, andere situaties, dingen en zelfs hele bedrijfsprocessen onderzoekt. Dit wordt systeemopstellingen genoemd.

In een opstelling gaat het er om dat je je plek vindt waar je je het meest prettig voelt.  Een plek waar je tot je recht komt en je op de juiste plaats bent.

Waarom een opstelling?
Een familieopstelling helpt jou een probleem in je leven op te lossen of een vraag te beantwoorden. Loop jij bijvoorbeeld vaak tegen problemen aan op jouw werk? Of kan je met bepaalde mensen niet goed opschieten? Misschien ben je te afhankelijk van iemand, of is iemand te afhankelijk van jou.

Hoe werkt een opstelling?
Een opstelling kan op verschillende manieren en hier kiezen we een opstelling van jouw situatie en representanten van mensen die hierin een rol spelen inclusief jijzelf. Samen met je begeleider krijg je je vraag helden en stel je jouw situatie op met een aan tal representanten. Dit zijn mensen die op de plek gaan staan van mensen (en/of situaties) die in jouw vraag stelling van belang zijn.  De geleider checkt of de representanten zich op hun plaats en representeren voor wie ze gevraagd zijn.

Heel bijzonder is dat er al vanaf dat moment een ervaring is bij de representanten zelf maar ook bij de omstanders dat ze de persoon zijn die ze vertegenwoordigen. Niks toneelspel, zo is het gewoon.

Dan laat de begeleider het proces beginnen. Representanten verplaatsen zich, er worden vragen gesteld, antwoorden gegeven en langzaam ontstaat er een nieuwe zetting die vaak leidt tot een helende werking waarin ook emoties ontstaan en oprecht gedeeld worden.

Oorsprong

De familieopstellingen hebben hun oorsprong al in de jaren vijftig maar zijn echt tot ontwikkeling gekomen in de jaren ’90 door Bert Hellinger.  Hij deed de naam familieopstellingen echt eer aan en ontwikkelde methoden waarin je ervaring kreeg met je familie, voorouders en meer. Trauma’s uit het verleden zoals miskramen, oorlogsdoden, verantwoordelijkheden van ouders overnemen en andere trauma’s worden zo geheeld. 

Later is zijn de familieopstelling verder ontwikkeld waarbij de ‘familiestamboom’ minder aan de orde kwam.  Rupert, ook een Duitse opsteller, ontwikkelde het opstellingen uitgaande van het verlangen, iets waar je naar uitkijkt, een doel, een goede relatie, goede gezondheid, alles waar je maar naar kan verlangen zolang de vraagstelling maar helder is. Een aanpak die mij zelf beter past en ik gebruik bij opstellingenwerk. Bij opstelling geldt dat een vage vraagstelling vaag resultaat geeft, een goede opsteller zorgt ervoor dat je de vraag helder krijgt. Soms is dat al voldoende om voor jezelf inzicht te krijgen voor een eerste stap in wat je nu eigenlijk wil.

Vanuit verlangen

Ik werk zelf bij voorkeur vanuit het verlangen en zie het systeemwerk als een hiërarchie zoals in een kuddedieren of zwerm vogels die zich verplaatst.  In de buitenring is de enige groep in de kudde die grenst aan de vrije natuur.  Alle andere zien eigenlijk alleen elkaar en ogenschijnlijk is de 4e plaats op rij 5 dezelfde als plaats 7 op de een na laatste rij. Ieder ziet soortgenoten om zich heen.  Toch heeft ieder een eigen plaats waar hij/zij zich prettig en op z’n plaats voelt. 

Of niet, en dan is het aanpassen (accepteren) of verhuizen naar een andere plaats.

En daar kan een opstelling enorm bij helpen. In een opstelling ervaar je, geen ratio, geen redenering maar je voelt en maakt door in je onderbewuste en emotie wat je moet doen.
Woorden kunnen daar niet tegenop en het ook niet verklaren, het is.

Je zult in jouw opstelling doormaken wat in jou aangaat.

Luc.

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights