fbpx

Wat is yoga?

Yoga bij VakantieAndersHet betekent eenheid in het Sanskriet. Het is een oude vorm van lichaamsbeweging met oefeningen, ademhaling en concentratie. Yoga bevordert een diepere staat van meditatie. Bij regelmatige beoefening ontstaat er meer balans tussen lichaam en geest. Dat geeft meer rust en ontspanning.

Er zijn veel verschillende asana’s, zo worden de oefeningen genoemd, van eenvoudig uit te voeren tot moeilijk waarbij kracht en lenigheid nodig is. Daarom is yoga voor iedereen geschikt, je oefent het uit op je eigen niveau. Het gaat zeker niet om presteren, maar wel om je eigen oefeningen en zorg voor je zelf.

Hatha-yoga  is een ’tak’ die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha-yoga bedoelt, wanneer men van yoga spreekt.

Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Het bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s. Meditatie is een voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In poweryoga worden de asana’s niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren. Hatha-yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

In het Westen is hatha-yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

Asana’s

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat het de laatste jaren zo populair is.

Balans

Wie yoga beoefent, op wat voor niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemmingen. Je zorgt er voor dat je geest meer in balans is en je minder emotionele druk ervaart.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights