fbpx

Mandala

 

Mandala VakantieAnders

Mandala is een woord afkomstig uit de oude taal Sanskriet. Het betekent wiel of cirkel. Een cirkel is een magische vorm zonder begin of einde. In de natuur en architectuur komen er veel mandala’s voor. Het menselijk lichaam is ook al een mooie mandala. Of een doorgesneden sinaasappel, bloemen, jaarkringen in een boom of een raam in een katholieke kerk. Als je bewust erop let kom je overal mandala’s tegen.

 

In Azië worden mandala’s gebruikt als meditatie voorwerp, in Noord-Amerika hebben de indianen het medicijnwiel. Er worden natuurmandala’s gemaakt van zand, bloemen of andere materiaal dat na gebruik bij een ceremonie weer wordt teruggegeven aan de natuur.

 

Vaak zie je geometrische figuren in een mandala. Dat is geen must. Veelal worden innerlijk processen (onbewust) getekend in een mandala. Het maken van een Mandala VakantieAndersmandala geeft rust, het is soms meditatief. Het tekenen van een mandala is een creatief proces op zich. Er ontstaat een kunstwerk binnen de afgebakende ruimte van de cirkel. Men zegt wel eens dat je zelf de punt in het midden van de cirkel bent. Je tekent of creëert dan je eigen gedachtes of (onbewuste) belevingswereld. De psycholoog/psychiater Carl Gustav Jung zag de mandala als voorstelling van het onbewuste zelf. Bij het maken van je mandala worden je beide hersenhelften aangesproken, op de emotionele én intellectuele kant wordt een appèl gedaan.

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights