fbpx

Het is net een zwangerschap, ik ben er elke dag mee bezig, denk er dagelijks aan en kan haast niet wachten tot ik het in mijn handen heb. Het groeit en groeit, wordt dikker en kleurrijker en het heeft steeds meer verhalen in zich. Hoe ziet het er straks uit als het helemaal klaar is? En hoe gaat het zijn weg vinden door het leven?

Het jubileumboek is in wording,
de 30 jaren van VakantieAnders bewegen zich in dit boek dat binnenkort geboren gaat worden.

Fantasie mag vorm krijgen

Het begon met een brainstorm waar we ideeën, om het jubileum te gaan vieren, lieten ontstaan. Het was een storm van gedachtenflitsen en ingevingen die elkaar versterkten. Enthousiast als jonge honden was geen vinding meer te dol. Toch kwam er het moment om te gaan kiezen. En het plan om een boek met verhalen over ervaringen uit die 30 jaar was een fantasie die vorm mocht gaan krijgen.

Inkijkje

Wie was er al vanaf het begin? De grondlegger natuurlijk, hij heeft het concept VakantieAnders bedacht, in de wereld gezet en 30 jaar later al heel wat zomerweken en vakanties georganiseerd. Hij staat direct bovenaan de lijst van mensen wiens verhaal een plek in dit unieke boek moet gaan krijgen. Hoe komt zijn verhaal op papier? Welke ervaringen, geneugten, successen, tegenslagen, confrontaties en leerscholen in zijn Anders-tijd zijn interessant en geven een inkijkje in het leven van deze Anders-man? We besluiten dat het een interview moet worden; dat is ook een interessante manier om andere verhalen op te kunnen tekenen. Er ontstaat een team van acht vrouwen dat de genomineerden voor de verhalen gaat bevragen.

Genomineerden

Mannen en vrouwen, uit de begintijd tot nu. We willen verhalen door de jaren heen gaan verzamelen. Stellen die elkaar bij VakantieAnders hebben ontmoet, mensen die één keer zijn geweest tot mensen die al heel erg vaak zijn geweest. Workshopgevers, vrijwilligers en kinderen. Hoe bonter het gezelschap, hoe liever het ons is. Bladerend door fotoalbums en herinneringen ophalend komen er vele namen naar boven. Het wordt een te lange lijst en we moeten weer keuzes maken. We benaderen gasten en krijgen enorm leuke reacties, ook als iemand niet zelf zijn/haar verhaal wil vertellen is er toch enthousiasme over het idee.

Een rode draad

Het zaadje is geplant en gaat al langzaam groeien. Het eerste interview wordt gepland en er ontstaat een prachtig verhaal. We vinden een krachtige en kritische vrouw die de uitdaging om de VakantieAnders-man (de grondlegger) te gaan bevragen aan wil gaan. Ze kent hem goed en weet de juiste vragen te stellen om veel ervaringen te kunnen opschrijven. Het wordt de rode draad door het boek heen, telkens een verhaal dat in die tijd past. De verschillende accommodaties van de zomerweken krijgen een plek waar de verhalen bij gaan horen.

De fotoalbums induiken

Het boek krijgt vorm, het gaat groeien, de verhalen stromen binnen en ik zoek er foto’s bij. Wat een klus zeg, waar is nou die ene foto die bij dit verhaal past? Als een speld in een hooiberg zoek ik soms verder en verder. De foto’s uit de albums vertellen ook weer andere verhalen, van in de tipi’s en eettent tot op het grote veld met uitzicht over een enorm dal in de Belgische Ardennen. Fragmenten uit workshops in de grote tenten of buiten. Serieuze en lachende gezichten. Actieve en luie momenten. Grote en kleine mensen. Al bladerend door de vele albums komen herinneringen voorbij.

Het zat vol!

Zo ook mijn eerste massageworkshop, ik weet nog hoe spannend ik dat vond. Met tien massagetafels was er plaats voor twintig mensen, en die kwamen er! Mijn eerste workshop zat vol, hoe leuk en hoe spannend was dat! Ik voel de trillingen nog in mijn buik als ik eraan terugdenk. Natuurlijk had ik iets voorbereid en mijn plan klaar, maar toch. Het ging goed. Heel goed zelfs, want aan het einde van deze workshop zei iedereen dat ze het heerlijk vonden om een massage te ontvangen en te geven. Ik kreeg zelfs een klein applaus.

Voor de derde keer kiezen

De deadlines van de interviews zijn voorbij en alle verhalen zijn binnen. Ze vinden hun plek in het boek. We hebben nog blogs en artikelen die we willen toevoegen. Maar ook nu is er weer teveel input; voor de derde keer moeten we keuzes maken in wat er wel en niet in komt.

Bolle buik

De interviews blijven erin, dat is zeker! Dat is al een aardige plant, een echte mooie bolle zwangere buik. Gedichten, tekeningen, liederen, recepten en heel veel foto’s maken het af. We ontdekken dat de titels van alle interview-verhalen ook mooie weergaven van de kern van VakantieAnders zijn. Hoe bijzonder en treffend is dat! Ik heb nagedacht over het voorwoord en ben van plan om daarin de zeven beloften van VakantieAnders als leidraad te gebruiken.

Presentatie

Op het AndersFeest van 13 mei wordt het boek gepresenteerd. Dan mag het echt de wereld in!

Nog een paar weken en dan wordt het geboren, ik kan niet wachten!

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights