fbpx

Ik kijk naar de Beste Zangers van Nederland op TV. Opgenomen voor de corona crisis op Ibiza. Het staat zelfs expliciet in beeld voorafgaand aan het programma. De 9 zangers en 2 presentatoren zitten dicht bij elkaar op twee banken. Levensverhalen en verhalen over hun passie voor muziek delend. Ze zingen mooie liedjes voor, over en met elkaar. Na afloop knuffelen ze om het lied te vieren, ze troosten elkaar als er emotie is en geven complimentjes. Er heerst een goede sfeer en er ontstaan vriendschappen voor het leven.

Verbinding met vrienden 

De songteksten krijgen in de context van nu veel meer betekenis voor mij. Het liedje van BlØf bijvoorbeeld: “Hou vol – hou vast. Er is altijd nog m’n arm die om je heen past en altijd nog m’n schouder die je recht houdt, als is het maar voor even.” Ik zet het liedje op een zondagmorgen op de repeat knop aan en stuur het naar een aantal vrienden. Verbinding en er voor elkaar zijn! Daar draait het om, juist nu.

Vuur

Mijn gedachten gaan terug naar de zomerweek van Vakantie Anders waar ik veel verbinding voelde met de andere deelnemers. Waar levensverhalen bij elkaar kwamen en het samenzijn de kracht was van de week. Hoe vaak denk je niet, dat je de enige bent, waarbij alles niet zo loopt als verwacht. Hoe fijn is het dan te merken – we are all in this together. Ieder met z’n eigen geschiedenis en (levens)verhaal. Om vanuit daar samen contact te maken met de essentie en vreugde van het leven: de natuur, eten, kunst en aanraking.

Wat is jouw zuurstof? 

En waar ’s avonds tijdens het kampvuur tijd is voor goede gesprekken. Bijvoorbeeld over: “ Hoe houd jij je eigen innerlijk vuur brandend? Wat is jouw zuurstof?.” Acda en de Munnik zingen dat ook zo mooi: “Als het vuur gedoofd is, komen de wolven.” Met andere woorden: keep your soul alive.  Maar hoe dat je in deze tijd? Hoe vind je nieuwe wegen om dat te doen, nu sommige oude en vertrouwde wegen tijdelijk gesloten zijn?

Het is heel dichtbij

Soms denk ik, was het leven maar Vakantie Anders. In die zin dat je zo vanuit je eigen huis naar de overbuurvrouw kan lopen. Die de wijn bij wijze van al klaar voor je heeft staan en de hapjes meteen op tafel zet. Waar je na een luisterend oor en een lach en een traan het licht weer ziet en vrolijk naar de overkant terug loopt.

Superhelden

Helaas woon ik in een buurt waarin een ieder op zichzelf leeft. Waar het niet zo makkelijk lukt een Beste zangers van Nederland gevoel of een Vakantie Anders setting te creëren. Ik doe mijn best het te doorbreken, maar graag zou ik een toverstafje hebben en een superheld zijn. Dit geïnspireerd op het gelijknamige liedje van Yentle en de Boer. Graag zou ik willen zeggen aan iedereen die het wel eens moeilijk heeft in deze tijd: Houd vol, houd vast, zorg goed voor je innerlijke vuur en die van anderen en laat ons Superhelden zijn.

Superhelden (Yentle en De Boer) 
Maar als ik kiezen mag uit alles wat niet kan
Zou ik de opties overwegen en beslis
Dat het triest is dat de mensen zo alleen zijn in hun bed
Dus dat de wereld beter zonder muren is. 
Want in een stad zonder muren zonder vloeren
Staan onze bedden naast elkaar zij aan zij
Als je dan wilt dat iemand even naar je kijkt of naar je luistert
Is er altijd wel een buurman heel dichtbij.
Dus natuurlijk wil ik kunnen vliegen
Maar ik lig hier in mijn bed en ik wil dat iemand kijkt
Als er een opperbaas is die me nu kan horen
Laat het dan niet meer langer duren
Laat ons kijken door de muren
Laat ons superhelden zijn.

 

Verified by MonsterInsights