fbpx

Superformiweldigeindefantakolosachtig!

Deze zomer heb ik dit nieuwe woord geleerd. Ik kreeg het te horen in het afsluitende rondje van de workshop ‘Schrijf en zing je eigen lijflied’ die ik gaf bij VakantieAnders als omschrijving van de beleving van een van de deelnemers. Onmiddellijk was ik het met hem eens.

Boodschap
Een keer eerder had ik de workshop gegeven aan een groep zwerfjongeren. Daar ging het om een doelgroep met een missie, een boodschap over wat ze hadden geleerd of meegemaakt. Vanwege het succes daar bood ik de werkvorm ook aan bij VakantieAnders. Hier wist ik nog niet wat voor mensen zouden meedoen, welke thema’s speelden of welke liederen zij zouden kiezen voor hun eigen tekst met boodschap. Vrij open ging ik er dus in. Wat ik vooral deed was de weg openzetten voor dat wat er uit wilde komen bij de ander. Daartoe startte ik met te laten weten hoe het bij mij begonnen was.

Zoon-songs
Mijn jongste zoon was anderhalf toen ik de tekst van ‘Waltz for Debby’ intenser tot me door liet dringen. De behoefte kwam op om een eigen versie te schrijven voor mijn zoon. Daarmee werd het een Nederlandse ‘Waltz for Tobias’. Ik heb het jarenlang voor het slapen gaan voor hem gezongen en daarna nog voor zijn broertje. Toen die 8 was vroeg hij me waarom ik niet een lied voor hem had geschreven. Goede vraag, dus beloofde ik hem een eigen lied voor zijn 9e verjaardag. Ik bewerkte zijn favoriete nummer ‘Sexy als ik dans’, dat nu werd ‘Gideon die gaat zo snel’. Trots met brede smile ontving hij het toen ik het begeleid door zijn vader op gitaar liet horen op zijn feestje.

Eigen verhaal
Deze song bracht ik de deelnemers bij de start van de workshop als voorbeeld van hoe raak een eigen tekst kan klinken. Vervolgens begeleidde ik ze in een meditatie naar hun eigen gevoel en verhaal. Langs hun levenslijn met mooie gebeurtenissen en minder leuke ervaringen: wat ligt er op hun hart wat zich nog wil laten spreken? Wie komt er in hun op – wetend dat een lijflied niet alleen over henzelf hoeft te gaan maar ook mag gaan over iemand van wie ze heel veel houden? Aan welke melodie denken ze daarbij? Hebben zij een lied dat hen zo raakt dat ze het eigen willen maken?

Los
Dit leverde de basisingrediënten voor wat er daarna tot stand kwam. Spannend moment om dan te zien wat er is losgekomen. Bij de een was dat een lied over een personage waarover hij als kind had gezongen en waar hij nog steeds aan vast zat. Tranen kwamen boven. Een nieuwe tekst op dit lied gaf hem de kans om zijn oude juk los te laten en zijn eigenheid die steeds achter dit personage schuil ging te gaan tonen. Daarna kwamen de anderen, sommigen deelden het in de groep, anderen 1 op 1 met mij. Een vrouw bewerkte een vrolijk liedje dat haar blij maakte en een gevoel van vrijheid gaf, waar ze zo naar verlangde na jaren zorg voor anderen.

Kijkje in de ziel
Zoveel mooie verhalen kwamen naar boven. Het proces dat op gang gebracht was maakte veel los. Vervolgens ging ieder met zijn tekst en lied aan de gang. Ik zag ze ermee spelen, stoeien, worstelen en groeien. Steeds een stapje verder en met wat aandacht en nieuwe invalshoeken nog dieper naar een geweldig resultaat. Aan het eind liet iedereen zijn lied aan de groep horen en vertelde daarbij ook iets over de achtergrond van zijn verhaal. Het brengen van het eigen lijflied maakte het nog meer eigen, de tekst werd bezield doordat het een stem en geluid kreeg, en ontroerde ons stuk voor stuk allemaal. Zeer diverse en bij de persoon passende liederen die open, kwetsbaar en daardoor heel krachtig naar buiten kwamen. Het gaf een kijkje in de ziel van de zanger. Wat een enorme stappen hadden de deelnemers in korte tijd gezet met rakend resultaat. Superformiweldigeindefantakolosachtig dus!

Jij ook?
Over deze workshop ben zo enthousiast dat ik hem vaker ga geven. Wil jij dit ook eens meemaken en je eigen lijflied schrijven en laten horen onder begeleiding van een gitarist? Op 9 oktober kun je meedoen op een inspirerende locatie in Den Haag. Kijk en schrijf je in op www.maykesmit.nl

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights