fbpx

Het is ontstaan in een wandeling, hoe kan het ook anders! Het viel mij op dat Dorine bij elk plantje stilstond en heel goed keek. Eerst dacht ik nog dat ze nog nooit zoveel bloemen bij elkaar had gezien, maar al snel vermoedde ik dat ze er toch meer van wist. Ze keek namelijk anders naar het bloemetje dat ze zag, vol aandacht en wat analyserend alsof het wel of niet klopte dat die bloem daar groeide.
Ik kon het niet vragen want we liepen in een stilte wandeling. Daarin neem je waar, je observeert en je ruikt, ziet en voelt. Maar je spreekt niet. Dus ik hield mijn alsmaar groter wordende vraag bij me. En na de stilte wandeling ‘barste’ ik los over wat ik had gezien, dat Dorine anders keek naar de bloemen. Ik vroeg of zij er meer van weet. En ja! Dat was zo, Dorine blijkt een fanatieke wandelaar te zijn en ze heeft een grote interesse voor bloemen, planten en andere opmerkelijkheden in de natuur. Al jarenlang bestudeert ze bloemen die ze ziet, waar groeien ze, wat is hun functie en wat zegt het over de natuur op die plek. Ik was aangenaam verrast!

In een volgende wandeling vertelde Dorine over van alles wat we onderweg in het bos tegenkwamen, zo leuk. Zo leerde ik er tredplantjes zijn, speciale waterplantjes en ook dat er bij de combinatie van brandnetel en bramen altijd iets meer aan de hand is. Hoe leuk zijn al die weetjes! Dat wil toch iedereen weten dacht ik meteen.
In de zomerweken ging Dorine wandelen met groepjes mensen en iedereen kwam enthousiast terug. Dat herhaalde zich met Oud&nieuw in een geheel andere omgeving en ander seizoen. En nu staat de wandel5daagse voor de deur… Dorine neemt iedereen die dat wil mee op de wandelingen. Geïnspireerd door de ervaringen ben ik nu trots op deze activiteit. En mijn verwachtingen zijn hoog!

Inmiddels is er ook het idee om een bundel verhalen over de planten bij Anders te schrijven. het begin is gemaakt. Het eerste verhaal gaat over de brem die in het voorjaar royaal prachtig groeit en die ook een keerzijde heeft. Het 2e verhaal heb ik ook al gelezen, over Lieve vrouwe bed stro! En wat zal er volgen? Ik wacht het vol spanning af en smul nu al.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights