fbpx

Blogs schrijven vind ik leuk en ik neem me voor er in elk geval een per maand te schrijven over een onderwerp dat me in die periode daarvoor heeft beziggehouden. De afgelopen maand waren dat er meerdere. Lastig kiezen dit keer. En laat dat nu net één van de thema’s zijn die speelden.

Vrijheid blijheid?

Het lijkt zo lekker om in deze tijd zoveel keuzes te hebben. De wereld ligt voor je open, alles kan. Met al die mogelijkheden heb je wel een heerlijke proeverij, maar is het soms moeilijk om voor dat ene te kiezen en daar echt voor te gaan. We kunnen ook altijd weer iets anders kiezen als het niet lukt of niet bevalt, in plaats van nog meer ons best te doen.

Kiezen is ook verliezen

Daarnaast betekent kiezen voor het een, vrijwel altijd dat je gelijkertijd niet meer kunt kiezen voor het ander. Dat kan ook als verlies voelen. Als je ergens vol voor gaat, kan het best spannend zijn om ermee naar buiten te komen. Want stel dat het je toch niet lukt, dan is dat meteen bekend. En dat kan dan weer schaamte oproepen.

een droomDurf te kiezen

Veel keuzemogelijkheden hebben kan dus ruimte geven, maar ook onzekerheid brengen en uiteindelijk tot weinig resultaat leiden. Toch hebben we allemaal wel een droom die we ooit willen verwezenlijken. Wat als je nu eens niet ging wachten tot ooit, maar het gewoon zou gaan doen? Zie het voor je, durf het groot te maken en erin te geloven. Vaak helpt dat al om het nog liever te willen, met als bijkomend effect dat het makkelijker wordt om los te laten wat je niet meer kiest.

En dan gaan doen!

Om het te laten slagen dien je vooral op pad te gaan en op het pad te blijven. Ook dóór te gaan als het even niet lukt. Daarvoor hoef je niet meteen je droom of doel aan te passen, maar soms wel je strategie. Het kan je helpen aan anderen te vertellen wat je wilt bereiken, want die kunnen je mogelijk een stap verder helpen op je weg naar de verwezenlijking ervan. Daarnaast is het belangrijk om je tijd ervoor vrij te maken, en alleen die acties te nemen die leiden tot het bereiken van je doel. Anders laat je je afleiden of kun je in rondjes blijven lopen en denken dat je lekker bezig bent. Ken je belemmeringen en je hulpbronnen en blijf goed op weg. Met de juiste mindset en commitment kom je daar waar je zijn wilt.

De theorie van hoe zo’n keuzeproces werkt kende ik wel al. Het was dan ook een wake-up call toen ik weer werd gevraagd naar wat ik nog echt wilde doen. Een droom die ik al even had losgelaten kwam weer boven. Een eigen plek aan de kust waar ik ga wonen en trainen. Daar ga ik op langere termijn voor. En jij? Wat kies jij?

Mayke Smit
Gastblogschrijver

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights