fbpx

Workshop Stressreacties tackelen via je lichaam

Workshop Stressreacties tackelen via je lichaamFysieke stressreacties zoals vechten, vluchten of bevriezen worden in de praktijk (in stressvolle situaties of omstandigheden) veel vaker in werking gezet dan je doorhebt. Wat er gebeurd is dat je lichaam zich klaar maakt voor actie: bijvoorbeeld vechten of vluchten. Alleen je doet dit niet werkelijk. We vluchten niet echt uit een vergaderzaal. Dus: ons lichaam zet zich schrap maar we blijven vriendelijk praten tegen die ene collega. Ons lichaam start een vechthouding op, maar je houdt je in omdat je weet dat het niet verstandig is om ruzie te gaan maken. Je bevriest in feite. Zonder dat je het door hebt gebeurd er door dit proces van èn opstarten èn stoppen wel van alles in je lichaam.Er treden allerlei fysiologische reacties op:zoals bijvoorbeeld verhoogde hartslag, ademhaling, aanspanning en verkramping van de spieren. Wanneer je langer in omstandigheden verkeert waarin dit soort reacties getriggerd wordenkan dit leiden tot klachten als hoofdpijn, moeheid of andere fysieke klachten die je meestal niet direct kunt verklaren.

Op het moment dat een dergelijk stressmechanisme in werking wordt gesteld, schakelen de hogere denkfuncties uit.Dat maakt dat het ook zo lastig is om er via je denken op in te grijpen.Omdat deze reacties via het lichaam opstarten kun je er eigenlijk ook alleen via je lichaam op ingrijpen.

Workshop
In deze workshop ga je bij jezelf onderzoeken (en bij anderen waarnemen) wat er in je lichaam gebeurd als je denkt of praat over een stressvolle situatie.

Zomerweken Ardennen

Lichaamsbewustzijn
We besteden aandacht aan eigen lichaamsbewustzijn middels een boddyscan. Wat merk je als je zelf denkt aan een stressvolle situatie en je vervolgens nauwgezet je lichaamsreacties navoelt? Hoe voelt je ademhaling, hartslag, spieren? Welk gedeelte van je lichaam spant zich aan etc.

Tweetallen
Vervolgens werken we in tweetallen waarbij de 1 observeert en de ander vertelt. De observator geeft terug wat hij of zij waarneemt aan lichaamshouding. Vaak ben je je zelf niet bewust van bepaalde bewegingen en houdingen. Het vervolgens hier weer innerlijk op focussen brengt verdieping aan. Vervolgens ga je samen zoeken naar wat bij jou de sleutel is om de stressreactie te keren. Wat je kunt doen om weer te kalmeren.

Het mooie is dat je wanneer je nauwgezet je fysieke reacties volgt het het lichaamzelf aangeeft wat een helpende beweging is. Hier kom je achter door echt goed te volgen wat het lichaam automatisch doet. Zo kan bijvoorbeeld de ademhaling een eerste begin zijn, schouders of armen in andere houding een troostende of juist afduwende beweging maken. Kortom er is van alles mogelijk: je komt erachter door het lichaam te volgen!

In deze workshop gaan we dus op zoek naar de voor jou helpende beweging. Als het goed is zul je merken dat je vanuit een ontspannen houding met andere gedachten naar dezelfde situatie kijkt. Dit geeft een gevoel van verruiming. De helpende beweging kun je ook in latere situaties weer opnieuw toepassen.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights