Het nieuwe zich laten ontvouwen
Als je een nieuwe richting aan je leven moet of wil geven, kom je voor hete vuren te staan. Zoals loslaten van het oude en ruimte vrijmaken voor het nieuwe. En dan? Hoe laat je je bestemming ontvouwen? Hoe weet je wat het nieuwe is en waar jij gelukkig van wordt? Het is best een hele klus om daar achter te komen. En moet je ook een heel concreet beeld hebben van waar je heen wilt of kun je het laten ontstaan? In deze blog leg ik uit waarom beide belangrijk zijn en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.
Punt na middernacht versus managementgoeroes
De meningen zijn erover verdeeld. Er zijn managementgoeroes die zweren bij het zo concreet mogelijk visualiseren waar je heen wil gaan en vervolgens door hard werken en focus bij je bestemming te komen. En geloof me, ik ben het helemaal met ze eens dat visualiseren helpt om helder te krijgen waar je heen wilt en focus om daar te komen. Maar wat ze vergeten is dat we in het zogenaamde wereld na middernacht leven.
Einde van de houvast, begin van het spelen
Onze omgeving verandert nu sneller dan dat wij kunnen leren. Waar voorheen nog modellen volstonden en plannen van aanpak van stap 1 tot en met 10, moeten we nu continu experimenteren, improviseren en eigenlijk spelend ontdekken wat werkt. Ik zeg spelend omdat kinderen ook op deze manier leren. Het is als het ware bij elke stap om je heen kijken en zien hoe de werkelijkheid er op dat moment uitziet, om vervolgens je vervolgstap te bedenken. Het is meer go-with-the-flow. Wat hierbij ook heel belangrijk is, is je verbinden met de bron in jezelf, die je inspiratie geeft. Waardoor je van binnen weet wat de juiste stap is.
‘On the go’ concretiseren
Je gaat gewoon op reis, op vindtocht, zoals ik dat noem. En terwijl je wel globaal een richtinggevoel hebt, kies je ‘on the go’ voor het concretiseren en invullen. Een auteur die daar heel mooi over schrijft, is Jaap Voigt. Hij schreef het boek ‘Leven en werken met de seizoenen’. Ik heb twee jaar met een groep met dit boek gewerkt en het heeft me geleerd om te zijn met wat er is. En een balans in mijn leven te creëren tussen aan de ene kant het vormgeven met visualisatie en focus, maar aan de andere kant ruimte te geven voor wat er zich voordoet en je bestemming laten ontvouwen. Serendipiteit: openstaan voor wat er is.
Kiemen
Jaap Voigt ziet het als de lente, waar kleine, tere kiemen uit de grond omhoog komen. Ze krijgen langzaam vorm, zoals een varen zich afrolt en uiteindelijk een lang, sterk blad wordt. In de eerste instantie is het voldoende om de kiemen water te geven en te wachten. Hij schrijft:
Neem de tijd om het autonome proces dat door je heen gaat te kunnen ervaren. Je komt daarbij ongetwijfeld ook je persoonlijkheid tegen die zich ermee wil bemoeien: die iets wil, die vooral wil controleren en die zo de autonome stroom tegenwerkt. Het is als de ademhaling: inademen is de expansiefase, uitademen is de contractiefase, waarin de dingen worden opgenomen en geassimileerd. Daarna is er rust. In de rust komt juist naar boven wat er in eerdere fasen nog niet is gezien. Dat doe je niet het overkomt je. In de leegte komt dat wat nog niet aan de orde is geweest naar boven.
Een dans tussen jouw wil en het autonome proces
Je leest hier wat ik net al schreef: de continue beweging, een sierlijke dans tussen je eigen wil en dat wat er autonoom wil ontstaan van binnenuit. Voor mij is dat vanuit de verbinding met de bron. Daar krijg ik ideeën van, inspiratie en zie ik verbanden met anderen. In eerste instantie doe je dat tot je kiemen zo groot zijn dat ze levensvatbaar zijn. Dan kun je langzaam je ideeën met anderen gaan delen. Dat is een moment dat je op je gevoel kiest. Voor de een moet de bestemming al helemaal helder zijn, voor een ander is het een tekening op een servetje. Bedenk in ieder geval: hoe gedetailleerder je je bestemming al hebt ingevuld, des te minder ruimte je geeft voor verbetering en onverwachts relevante aanvullingen van anderen.
Laat je bestemming ontvouwen
Misschien kom je wel iemand tegen die jou kan helpen met de dingen waar jij niet zo goed in bent. Of is het iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en je inzichten geeft waar jij nog niet aan gedacht hebt, omdat deze persoon al verder is. Dit kan jouw vindtocht naar je bestemming verrijken! Wel is het goed om voor je je gewenste (globale) bestemming met anderen deelt, je voor jezelf helder hebt wat de essentie is van je bestemming en wat jouw grenzen zijn. Gaandeweg op je reis komt je erachter wat voor jou belangrijk is, wat je eigen gebruiksaanwijzing is en welke spelregels jou helpen goed in je vel te zitten. Dat is voor iedereen verschillend namelijk.
Mijn dans
Ik ben regelmatig met mezelf aan het ‘dansen’: dan ben ik een tijd op wilskracht iets aan het doen dat ik ooit bedacht heb. Maar gaandeweg kom ik erachter dat ik daar eigenlijk niet gelukkig van wordt. Anderen hebben me dan wel al kritische vragen gesteld, maar ik denk: ik heb al zoveel gedaan, ik móet het nu wel afmaken. Vervolgens ga ik door met waar ik niet blij van wordt. Terwijl er hele leuke (samenwerkings)kansen langskomen, wuif ik ze weg voor later, want ik moet doorgaan met mijn wilskracht. Dat is dus precies wat je niet moet doen.
Een aantal vragen voor jou om voor jezelf te overwegen:
- Ga eens bij jezelf na hoe bij jou de balans is tussen de wil en het laten ontstaan. Welke ruimte bied jij aan de onverwachte inzichten en mogelijkheden?
- Hoe ver is jouw kiem al gegroeid? In welke fase ben je, heb je eerst je kiem laten ontstaan en ben je daarna gaan delen met anderen?
- Heb je helder wat de essentie is van jouw (gewenste) bestemming en welke kaders en grenzen je hieraan wilt en moet stellen?
- Ben je in staat om je wil een beetje te laten gaan en je bestemming zich te laten ontvouwen? Wat is je moeite erop te vertrouwen dat zich vanzelf een structuur ontvouwt?
Als je de antwoorden opschrijft, dan komt er meer in jou naar boven. Dan ben je namelijk niet alleen met je hoofd bezig, maar laat je ook je onbewuste spreken.
Meer inspiratie?
Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op Creative Juice Magazine als je inspiratie in je digitale brievenbus wilt ontvangen.