Balans in jezelf
Er zijn toch wel momenten waarop je jezelf kunt vergelijken met een circusartiest.
Dat je jezelf een jongleur voelt met oneindig veel ballen in de lucht. Of een acrobaat, die op een dun koord balanceert. Zo dun dat je het koord gewoonweg niet ziet. Terwijl je onderweg, op weg naar de overkant, allerlei kunsten uithaalt en attributen gebruikt (ik noem een paraplu) om in evenwicht te blijven.
Hoe fijn zou het zijn om op zulke momenten jezelf zo goed te kennen, dat je, als ware je een goochelaar, een eigenschap van jezelf naar voren kan toveren om je te steunen? Dat je dit zo gewenste evenwicht weet te bewaren?
Een manier om naar jezelf te kijken en aan jezelf te werken is in gesprek gaan met je innerlijke familie.
De innerlijke familie
Wie? Stel je eens voor dat je al jouw eigenschappen, zonnig en schaduwrijk, onderverdeelt in 4 groepen. Zo heb je de groep kwetsbaar, open, verbindend, naïef en dromerig. En de groep avontuurlijk, rebels, humoristisch en levenslustig. Denk ook aan een groep eigenschappen zoals gestructureerd, doelmatig, ambitieus, rationeel en strijdvaardig. In de laatste groep zitten kwaliteiten als wijs, intuïtief, rustig, geduldig en in contact met je eigenwaarde.
Zie je de groepen voor je? Stel je dan deze beelden bij elk van deze groepen voor: een meisje, jongetje, man en vrouw.
Een stuk eenvoudiger met deze beelden dan alle opsommingen, toch?
In gesprek
In de zomercursus bij Vakantie Anders maak je kennis met deze 4 karakters. Niet alleen dat, je gaat ook met ze in gesprek. Dan ontdek je hoeveel informatie elk van deze karakters heeft voor jou én hoe jij deze informatie zo voor jou kan inzetten dat het jou helpt.
Dat je niet meer het gevoel hebt dat je een oneindige hoeveelheid ballen in de lucht houdt bijvoorbeeld. Maar dat je een kwaliteit in jou naar voren kan schuiven die jou helpt welke ballen je lekker even naast je neer kan leggen, zodat je alleen maar die ballen hooghoudt die écht belangrijk zijn.
Of die jou helpt jouw grenzen dusdanig af te bakenen dat dat dunne draadje een hele evenwichtsbalk is geworden, heel dicht bij de grond. Zodat het voor jou meer een spelletje is om erop te blijven. En dat je met evenveel gemak er even afspringt om aan de zijlijn de gebeurtenissen gewoon even lekker de gebeurtenissen te laten zijn.
Een verfrissende en helder kijk op jezelf, dat levert elk gesprek met jouw eigen innerlijke familie jou op. Dat je met deze kennis ook een ander beter kunt begrijpen, is een prachtig extra.
De cursus “Innerlijke familie – kijk een anders naar jezelf” kan je volgen tijdens twee zomerweken van Vakantie Anders in juli en augustus.
Zie ik je dan?
Hartelijke groet, Nicole 🙋🏼♀️