omgaan met negatieve gedachten en emoties

Omgaan met negatieve gedachten en emoties

Geen titel om vrolijk van te worden, dat realiseer ik mij goed. Misschien schrikt het zelfs wel af. Ik voel ook een sterke aarzeling en vraag mij af of ik niet beter iets vrolijks kan gaan schrijven.

Toch is dit, deze schaduwkant, iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Misschien wil je wel dat je leven over rozen gaat, maar rozen hebben dorens. Dus als je weet hoe je met die dorens om kan gaan, kan dat je heel veel rust en ruimte geven. 

De strijd aangaan?

Een eerste reactie op zo’n negatieve emotie is meestal iets in de richting van negeren of ertegen gaan strijden. Het doel: er zo snel mogelijk vanaf komen. 

De grote vraag is echter of dit wel werkt. Als ik aan jou vraag: “Wat roept strijd op?”, vermoed ik zomaar dat jouw antwoord “Verzet” is. Dit geldt ook voor dat negatieve gevoel of die sombere gedachte! En als jij je best doet deze te negeren, gaat hij zijn best doen gezien te worden.

Anders gezegd:

“Wat je bestrijdt versterk je, en iets waartegen je je verzet, houdt stand.” 

Wat dan wel?

Verzet en strijd maakt het sterker, wekt in elk geval eenzelfde reactie op. Maar je wilt je ook niet door zo’n negatieve golf laten overspoelen. Wat kan je dan wel doen? Mijn antwoord op deze vraag:

“Sta de donkere kant toe en ga het onderzoeken.” 

Ik leg je dit graag iets verder uit. 

Stel je wordt overspoeld door een gevoel van angst. Sta als eerste dit gevoel toe. “Oké, ik ben bang. Hallo angst, ik zie je.” (Gebruik je eigen woorden.) 

Besteed dan even aandacht aan je ademhaling, haal een paar keer rustig adem, in door je neus en uit door je mond.

Onderzoek je gedachten en/of gevoelens

Onderzoek vervolgens wat het is dat je raakt. Hiervoor kan je deze vragen gebruiken:

  • Is het een bepaald onderdeel waar je -in dit geval angst- voor voelt?
  • Omschrijf je gedachte(n) en/of je gevoel(ens) zo gedetailleerd mogelijk.
  • Merk je een reactie in een bepaald deel van je lichaam? Het kan helpen om hier je ogen dicht te doen en je lichaam te scannen.
  • Kan je je er een beeld bij voorstellen?
  • Herken je dit gevoel en/of deze gedachte? Heb je deze vaker gehad?

Met dit onderzoek creëer je al een zekere afstand. In feite ga je in gesprek met het gevoel of de gedachte. Hierdoor haal je het uit je onbewuste en naar je bewuste.

Zodra een gevoel of gedachte bewust is, kan je ermee aan de slag. Soms is jouw aandacht of je ‘hallo’ alleen al voldoende om het te verzachten. Andere keren is deze vraag nodig:

“Wat heb je nodig om het gevoel en/of de gedachte tot rust te brengen?”

Zoals gezegd, sta je op deze manier de ‘donkere kant’ toe om ook bij je zijn. Die gedachten, die gevoelens zijn een onderdeel van jou. Er is een reden dat het nu naar boven komt. Een reden die gezien wil worden. Zien is aandacht en aandacht verzacht.

Creëer ruimte

Donker en licht, zwart en wit, ze horen bij elkaar. Zonder het een, niet het ander. Door deze kant van jezelf -stap voor stap- toe te staan, geef je jezelf meer ruimte. 

Een ruimte die je helpt om te kunnen zien dat jij de gedachte of emotie niet bent. Je hebt een gedachte, je ervaart een emotie. Je bent ze niet. Zo geeft deze ruimte je uiteindelijk een prettige rust.

“Geef je schaduw de ruimte en stap in je eigen licht.”

Je kan het onderzoek dat ik in dit blog beschrijf, alleen doen. Als het echt heftige gedachten of gevoelens zijn, raad ik je aan om dit met een goede vriend of coach te doen.

Heb je nog vragen hierover of behoefte om dit onderzoek samen met mij te doen? Laat het mij weten.

Hartelijke groet, Nicole

Add a Comment

Your email address will not be published.