Waar zijn de knuffels naartoe?

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

De chemie van het knuffelen

Soms even vluchtig, soms lang en intens. Soms stevig broederlijk en soms zacht en intiem. Een goede  knuffel op het juiste moment kan je zo veel geven. Door de knuffel kan je even de liefde van een ander ervaren, zonder woorden steun geven aan iemand die dit kan gebruiken of simpelweg verbinding voelen. Ook op vakantie anders wordt er meestal wat af geknuffeld. Je leert elkaar door de open sfeer en uitdagende workshops in een korte tijd goed kennen en deze nieuwe vriendschappen worden vaak bezegeld met een (aantal) warme knuffel(s). 

Het knuffelhormoon

De armen om elkaar heen, even het hoofd laten rusten op de schouder van een ander. Of juist even degene zijn op wie een ander mag steunen. Tijdens het knuffelen wordt er bij beiden een extra boost van het hormoon Oxytocine aangemaakt in het lichaam. Dit hormoon, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd, speelt een belangrijke rol in ons geluksgevoel. Het stimuleert gevoelens van ontspanning en verbinding en maakt je vrolijk. Ook heeft het hormoon een remmende werking op stress en angst, de bloeddruk wordt verlaagd en de spijsvertering verloopt effectiever. 

Huidhonger

Aangeraakt worden is voor baby’s een hele belangrijke levensbehoefte. Minstens even belangrijk als eten, drinken en slapen. Als volwassenen hebben we het verlangen naar aanraking nog steeds. Deze behoefte wordt ook wel huidhonger genoemd. De volgende activiteiten stimuleren ook voor de aanmaak van het knuffelhormoon. 

Knuffelen op anderhalve meter

In de huidige tijd met al de maatregelen ervaren veel mensen verandering, onzekerheid, stress en angst. De behoefte aan een stress-verlagende knuffel is daarmee misschien nog niet eerder zo groot geweest. En aan de andere kant is knuffelen nu voor velen van ons een stuk minder vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er nog andere manieren om jezelf en anderen een Oxytocine boost te geven. 

  •  Aai of knuffel een dier
  • Geef jezelf een massage
  • Lach of zing 
  • Praat met een vriend of vriendin. 
  • Kijk iemand in de ogen 
  • Wees gul (met complimenten)
  • Luister naar muziek waar je je goed bij voelt
  • Kijk naar een filmpje waarbij iemand een ander wat geeft of iets aardigs doet
  • Kruip onder een zacht fleecedekentje   


Rianne Dijkman

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Add a Comment

Your email address will not be published.