Droom je mee tijdens de magische nachten?
Magisch. Dat zijn ze voor mij. De 12 nachten tussen 1e Kerstdag en Driekoningen. Het magische heeft niets met het christelijke geloof, de geboorte van Jezus en het bezoek van de drie koningen met hun geschenken te maken. Daar heb ik zelf niets me.
Toch is het niet voor niets dat Jezus’ geboorte op de 25e is geprikt. De nacht van de 25e op de 26e is namelijk de eerste van 12 heilige nachten. Ik noem ze zelf liever magische nachten om het gelovige ‘tintje’ ervan af te houden. Magisch omdat de energie anders is. Bijzonder. Een stuk meer open en ook krachtiger voelbaar. Ik leg het je graag uit.
Magische nachten
Rond 21 december (soms is het de 22e) is het de kortste dag en langste nacht. Je kent wellicht onder de naam winterwende. Vanaf dit moment lengen de dagen weer. Alleen dan wel met een kleine pauze. Want de daglengte blijft de 12 dagen tussen Kerst en Driekoningen ongeveer gelijk. Ik vind het beeld dat de zon dan even rust neemt wel aantrekkelijk.
Deze 12 dagen zijn voor ons echt de perfecte dagen om, net als de zon, het rustig aan te doen. Een versnelling (of meer) terug te schakelen en te reflecteren. Terug te kijken op het jaar dat achter je ligt en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.
Laten nou deze 12 magische nachten jou heel erg goed helpen bij dit vooruitkijken. Ze hebben namelijk een voorspellende kracht.
Elke nacht staat voor een maand van het jaar dat voor je ligt
12 nachten, elk voor een van de maanden in het nieuwe jaar. De dromen die je in de nacht van 25 op 26 december hebt, staan in het teken van januari. 26 op 27 december voorspellen februari en zo voort. Dit kan een letterlijke voorspelling zijn, maar ook een algeheel gevoel of intentie die belangrijk voor je is die maand.
Dit klinkt misschien als hocus pocus. En eerlijkheid gebiedt mij je te zeggen, dat ik dit de eerste keer, drie jaar geleden, ook dacht. Toch vond ik het een leuk experiment en ben ik mijn dromen gaan noteren. Tot mijn grote verbazing bleken de dromen goed overeen te komen met wat er dat jaar in mijn leven gebeurde. Bovendien vond ik het fijn om op deze alternatieve manier een intentie voor het jaar en de maanden te zetten. Alle reden voor mij om er een traditie van te maken.
Voorspellend
Ik geef je graag een voorbeeld van zo’n ‘voorspelling’. Uit 2020. Mijn laatste droom in de nacht van 29 op 30 december (gelinkt aan de maand mei) was redelijk luguber. Ik liep in een tuin te bedenken hoe ik drie partners kon doden. Echt niet leuk. Ik was ook behoorlijk van de kaart die ochtend.
Naast het noteren van mijn dromen, trek ik ’s ochtends, als ik de dromen uitwerk, een inspiratiekaart. Een willekeurige kaart uit mijn verzameling. Voor deze nacht was dit de kaart Vlier. Een kaart die staat voor transformatie en dood.
9 mei 2020 overleed mijn vader.
Nu had ik bij zijn overlijden gelukkig niet zo’n actieve rol in als in mijn droom. Wees gerust, ik heb hem niet vermoord. Wel was het aan mijn broer en mij om te besluiten mijn vader, die te ziek was om naar het ziekenhuis vervoerd te worden, geen bloedtransfusie meer te laten ondergaan. Wat onherroepelijk tot zijn overlijden zou leiden. Een pittige en ook emotionele beslissing. Waarin ik die actieve rol van mijn droom dus wel goed herken.
Oké, nog een voorbeeld
Kan toeval zijn, denk je nu wellicht. Kan. Maar kijk ik nu bijvoorbeeld naar mijn aantekeningen van de nacht van 5 op 6 januari van dit jaar, dus voorspellend voor de maand december 2021. Daar lees ik dat ik die nacht hele vage dromen had. Onlogisch en ook een erg vervelende energie. Ik wil heel veel en doe feitelijk niets. De kaart die ik trok, de condor, gaat over reflectie. Een zin die ik heb opgeschreven valt mij gelijk op: “respecteer je behoefte aan stille eenzaamheid”. En precies dat is wat ik deze maand doe: slechts een paar 1-op-1 afspraken, geen groepsbijeenkomsten en ik besteed veel tijd aan reflectie en zelfstudie.
Dit jaar leg ik op 25 december dus weer een notitieblokje klaar om mijn dromen te noteren. Doe je met me mee? Probeer het uit. Waarom niet?
7 tips voor jouw magische dromen
- Neem voor je gaat slapen de tijd om een intentie te zetten dat je jouw dromen kunt onthouden als je wakker wordt. Herhaal je intentie een paar keer voor je in slaap valt.
- Leg een notitieboekje naast je bed of op de wc (vind ik zelf een stuk fijner, maak ik mijn vriend niet wakker), zodat je direct als je wakker wordt de droom kan noteren. Alles helpt: steekwoorden en ook fragmenten waar je denkt helemaal niets aan te hebben.
- Blijf als je wakker wordt eerst even liggen in de houding waarin je wakker wordt. Elke beweging die je maakt, brengt je weg van je droom. Haal dan je droom of de fragmenten naar je actieve brein en herinnering en schrijf dat wat je nog weet op.
- Mijn ervaring: word je midden in de nacht wakker na een droom, denk dan niet “dat weet ik morgenochtend nog wel”. Dat is niet zo. Zie de vorige tip, dus haal de droom naar je actieve herinnering en noteer vervolgens je droom op een blaadje of in een notitieboek.
- Heb je de droom niet onthouden, noteer dan het algehele gevoel dat je hebt of dat je bij is gebleven. Of de sfeer, emoties, alle woorden die je te binnen schieten.
- Neem ’s ochtends de tijd om je droom of dromen uit te werken. Dit kan in verhaalvorm of door te tekenen, wat jij het fijnst vindt. Ik gebruik hier zelf een speciaal boekje voor. Om de zoveel tijd pak ik het boekje erbij en blader ik de maanden door.
- Een inspiratiekaart die voor die maand staat is ook leuk om te trekken. Schrijf dan ook wat steekwoorden of zinnen die bij die kaart horen en die je om wat voor reden dan ook opvallen, op.
Veel plezier met je dromen en reflectie.
Hartelijke groet, Nicole