Loslaten…door de man

Lekker makkelijk of toch niet? En is loslaten voor een man anders dan voor een vrouw?

Nu gaat het over loslaten van door de man!

Laat los wat je niet controleren kunt. Je ex, je baas, dat je kind niet bij je thuis woont, het weer, de coronacrisis, je ego. Loslaten geeft ruimte.

Veel dingen kan je niet beïnvloeden. Sommige dingen wel, gelukkig meer dan je denkt! Als je vasthoudt aan je frustratie of ongenoegen, dien je daar jezelf mee. Het geeft je iets, een houvast, een waarde. Iets wat je je vaak niet bewust bent, maar wat jou voedt om te volharden in je frustratie en ongenoegen. Maar wat dient het?  

Loslaten dus, afscheid nemen van dat wat was en je openstellen voor dat wat nu komen kan.

Loslaten klinkt zo simpel, de praktijk is anders. Loslaten begint in het hoofd en eindigt in het hart. Niets lijkt heftiger dan het ongewild verlies van je (ex)vrouw, bij wie jij je liefde èn de liefde mist.

Afscheid van een dierbare kan pijnlijk en verdrietig zijn. Dit proces wordt door anderen makkelijk aanvaard. Moeilijker wordt het, als het gaat om gewoontes en materiële zaken, die anderen niet zien of zich voor kunnen stellen. Je leefgewoontes zijn nauw verweven met wie je bent. Laat dat maar eens los.

Loslaten is een emotioneel (rouw)proces.

Het voelt als een echt verlies van dat, waar je vertrouwd mee verbonden bent. Loslaten betekent niet opgeven, maar accepteren dat dingen niet zo kunnen zijn.

In de zoektocht naar de toekomst en wat je meeneemt, is je ego misschien nog wel het lastigst, maar ook het makkelijkst om mee te nemen. Het ego geeft je houvast, overtuigt, geeft moed, maar kan je ook verblinden. Je ego kan je vasthouden in de angsten die je beleeft. Emoties, je temperament (of juist dichtklappen) kunnen je in de weg zitten om weer te komen waar je wilt zijn en daarin los te laten wat je niet echt nodig hebt.

Tegelijkertijd is je ego dus ook van jezelf… en die kun je beïnvloeden:

[Lees hardop]  “Ach ja, mijn ego, alleen ik kan die loslaten.”

Zie jij nu wat dan kan?

Ondersteunende meditatie

 (15 minuten, ogen dicht)

Ga gemakkelijk zitten,

rug recht, handen open

op je bovenbenen, ogen dicht,

voeten op de grond stevig

naast elkaar.

Voel hoe je zit en hoe je voeten

contact maken met de aarde.

Adem een aantal malen diep in en uit om je te helpen ontspannen

(3 tellen in – 3 tellen uit).

Uitademing – laat al je gedachten wegstromen langs je rug, benen en voeten naar het middelpunt van de aarde.

Inademing – laat positieve energie stromen vanuit de kern van moeder aarde en vul jezelf iedere keer meer hiermee.

Adem met aandacht, ga dieper en rustiger ademen, zo rustig als dat jij dat kan en plezierig vindt.

Hartgebied – voel hoe je hartgebied zich opent en verruimt en adem daar een tijdlang diep in en uit.

Stel je nu voor, dat je op mooie plek bent, omringd door de natuur. Laat je gedachten, langzaam maar zeker, los van je hoofd, van je lijf. Ze dwarrelen nu rond: dansend op een briesje wordt het een zwerm van losse gedachten die verkennend om je heen vliegen en steeds hoger gaan. Wolkjes drijven over, donkere wolken, witte wolken, blauwe lucht, zonnestralen. Op den duur mengen de gedachten zich met het weer – dat is, maar zich nooit laat sturen…..

De gedachten gaan hoger en hoger, worden vlekjes, stipjes tot ze verdampen en één worden met de lucht. Je geniet nog even na…

Tip: zet een meditatie-belletje op de timer van je telefoon klaar op 15min

Add a Comment

Your email address will not be published.