Leven met de seizoenen: januari

De sportschool is weer open! Het nieuwe jaar kan nu echt beginnen, want we kunnen onze goede voornemens om meer te sporten tot uitvoering brengen. Het komende jaar voelt als een nieuw schriftje, waar je nog heel netjes in begint te schrijven. Wat zou dit jaar brengen? Toch schijnt vandaag de meest depressieve maandag te zijn van het jaar. De maandag in januari waar de voornemens al gesneuveld zijn, het nog steeds donker is als je opstaat en de dag alweer voorbij als je thuiskomt.

Belofte van nieuwe mogelijkheden

Ik voel me na de kerstvakantie altijd beter dan in de donkere decembermaand. Ik heb meer energie omdat ik een paar dagen heb kunnen uitrusten én de dagen alweer voelbaar langer worden. Er lijkt een andere energie in de lucht te hangen. De belofte van nieuwe mogelijkheden, ook al kan het soms buiten nog flink koud zijn. Ik weet nog niet wat het nieuwe jaar gaat brengen, maar wat ik wel weet, is dat ik hier een grote rol in kan hebben. Met de stroom van de seizoenen mee kies ik mijn eigen pad. 

Meer levenskracht

Het wordt elke dag iets lichter. Ik merk het echt: nog even wandelen rond etenstijd (en dan in het donker eindigen ahum) of merken dat het licht is als ik mijn gordijnen ’s morgens opendoe (ja het klopt dat ik niet al te vroeg opsta). Als je bij jezelf kijkt, zul je misschien ook merken dat je zelf ook meer levenskracht krijgt. Mijn valkuil is dat ik dat beetje energie gelijk inzet voor nieuwe plannen (en dit al naar buiten communiceer wat mij gelijk druk oplegt). Want immers, de meest depressieve dag moest nog komen! Dit weekend was ik zó moe en mijn man ook, met zijn tweeën sliepen we tussen al onze voornemens door van verplicht wandelen, koken en huishoudelijke activiteiten. Want dat hadden we ons immers voorgenomen.

Tegennatuurlijk

Eigenlijk is het heel tegennatuurlijk om in januari full speed aan je voornemens en plannen te gaan werken. De natuur is nog volledig in rust. De bomen zijn kaal en de vogels hoor je niet. Ook veel dieren houden een winterslaap. En eigenlijk ons lichaam ook een beetje. We hebben in deze periode meer slaap en rust nodig. De nog steeds korte dagen hebben invloed op onze hormoonspiegel en die heeft weer invloed op onze energie. Zorg daarom goed voor jezelf in januari met voldoende rust en gezond voedsel van het seizoen. 

Niemandsland

Eigenlijk moet je even in een soort niemandsland leven: het oude jaar loslaten en wachten tot de (energie voor) het nieuwe jaar weer organisch ontstaat. Het kan lastig zijn om deze maand tussen deze twee werelden te leven: het oude loslaten en nog niet naar het nieuwe. Een soort niemandsland. Op deze manier ga je niet gelijk met nieuwe plannen aan de slag, maar laat je ze eerst rijpen en vormen voor je ze naar buiten brengt. Dan hebben ze veel meer kans van slagen.

Februari

In februari is het heel anders: dan beginnen de eerste krokussen boven de grond uit. Maar daar vertel ik volgende maand over!

Ik gun jou een mooi jaar en wens je dat je jouw dromen kunt leven, ik wens je gezondheid en veel geluk. 

Vanaf 1 januari 2023 is de jaartraining Leven en werken met de seizoenen beschikbaar bij Coach Atelier Nieuwe Horizon.