Beeldenpret

VERVOLG OP LETTERPRET !

Het is gelukt, mijn zoontje heeft zwemdiploma A gehaald! Een week lang liep hij vol trots met de medaille om. Hij sliep er zelfs mee in bed, zo blij was ie ermee. Het gekke was dat ik niet eens wist dat het afzwemmen plaats zou vinden. Ergens in de nieuwsbrief had er een berichtje over gestaan, maar dat was me ontgaan. Nietsvermoedend stond ik hem dus op te wachten na de les. Totdat ik 10 vrolijke kinderen naar buiten zag komen met een kleurrijk briefje in de ene hand, een medaille om hun nek en een lolly in de andere hand. De meeste ouders waren net zo verbaasd als ik. Zich eveneens afvragend hoe ze op het laatste moment een feestje van deze bijzondere gebeurtenis konden maken. 

Zo zijn onze manieren
Het mooie was, voor mijn zoontje was het al feest. Het ritueel van het ontvangen van het diploma had veel indruk op hem gemaakt en de lolly vond ie maar al te lekker. En de traktatie van de milkshake en het mogen slapen in mijn bed (wat alleen bij hoge uitzondering mag) maakte het helemaal een topdag. 

Wat is feest?
Toen ik mijn familie belde om het grote nieuws te vertellen, zei iedereen wat zelf eerst eveneens even door mijn hoofd was gegaan: Jammer dat er niemand van ons bij het afzwemmen mocht zijn. Daar verder over nadenkend, dacht ik: zou mijn zoontje dat ook vinden? Hij weet immers niet beter en heeft geen ervaringen om mee te vergelijken. Hij heeft geen beelden van vlaggetjes, juichende opa’s en oma’s, trotse papa en mama’s en grote puntzakken snoep en bossen bloemen in zijn hoofd. Zijn beelden daarover waren nog leeg. Hij is er open ingestapt en vanaf vandaag is afzwemmen voor hem: een feestje vieren met de badmeester en de andere kindjes, na afloop verwend worden en video bellen met je familie. 

We gaan het zien
Het afgelopen jaar had ik zelf ook liever vaak zulke lege beelden gehad. Regelmatig betrapte ik mezelf erop dat ik terug ging kijken naar hoe het was. Nee erger nog.. naar hoe het eigenlijk nu had moeten zijn, bijvoorbeeld met verjaardagen, kerst, vrijdagmiddagborrels of vakanties. Dat maakte het accepteren soms lastig en zorgde voor teleurstelling en weemoed. Uiteraard niet helemaal verwonderlijk. Maar het zwembad incident deed me weer realiseren: hoe prettig is het soms dat beelden nog leeg zijn en opgevuld mogen worden. En dat kan je zelf soms best een beetje sturen. Mijn favoriete uitspraak naar mijn zoontje toe is – als hij van te voren alles wil weten: we gaan het.. En dan roept hij heel hard: “ZIEN”!

Clean sheet
Zelf moedig ik mezelf daartoe ook steeds meer aan: zonder verwachting ergens heen te gaan met een clean sheet. Het leven is op dit moment net als bij het zwembad: zonder al te veel toeters & bellen & vlaggetjes. Maar misschien maakt dat het ook wel authentieker en rustiger. Goede wijn behoeft niet altijd een krans. Een feestje kan je zelf heel makkelijk maken en hoeft soms niet eens meer te zijn dan een milkshake te drinken in de zon. Het is maar net welke betekenis jij eraan geeft. 

Add a Comment

Your email address will not be published.