Als de zon stil staat werkt ze niet.

Overal zie je ze weer staan, de kerstbomen die te koop zijn voor de feestdagen. Ik vind het eigenlijk een rare gewoonte waarin zelf toch ook elk jaar aan meedoe. Een mooie dennenboom in huis, versieren met lampjes en ballen. Ik vind het warm, sfeervol en gezellig. Maar waar komt dit gekke gebruik toch vandaan? Ik doe eraan mee om ‘het licht na de donkere periode te verwelkomen’. Alle versieringen in straten op pleinen en bij huizen vind ik ook heerlijk, een lust voor het oog.

Verlichting en reiniging

De Germanen ervaarden dat de zon rond 22 december op sommige momenten stil leek te staan. Voor hen was dat het heiligste feest van het jaar. Want, zo dachten ze, als de zon stilstaat werkte zij niet. En het zou goed zijn als de mensen uit eerbied voor de zon ook het werk zouden laten. Dat deden ze gedurende de tijd dat de zon stil stond en versierden hun huis met dennengroen aan het plafond. Hoop naar verlichting, terugkeer van het licht was groot. Dat werd uitgebeeld en ondersteund door het branden van fakkels en grote vuren. Die waren meteen ook een reiniging voor zichzelf, huis en haard, een afweermiddel tegen boze geesten van de duisternis en als onderstreping van welkom aan het nieuwe jaar èn het licht.

Adventskrans

In de adventskrans wordt dit ook uitgebeeld. In de vier weken voor Kerst een krans met kaarsen elke zondag een volgende kaars aansteken. Het is een Christelijke traditie die gebaseerd is op de Germaanse gebruiken.

Waarom groene bomen?

Groen symboliseert het leven op aarde. En omdat de takken van dennenbomen, spar, lucht en maretak groen blijven worden deze bomen ervoor gebruikt om in huis te halen. Groen geeft hoop op nieuw leven, vruchtbaarheid en licht. De bomen en/of takken versieren met lampjes geeft nog steeds het verlangen naar meer licht aan. Grappig om te lezen dat het algemene gebruik aansluit bij mijn persoonlijke redenen! Ik verlang ook naar het licht. Aan het einde van een donkere periode waarin er stilte, rust en bezinning is. Een periode waarin ik net als veel andere mensen meer thuis ben.

Verjaardag

Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin waar Kerst gevierd werd. En mijn moeders verjaardag op 25 december ook. Dus Kerst was bij ons al meer dan alleen de  geboorte van Jezus, als kind vond ik mijn moeders verjaardag veel leuker. Het was een gezellige dag. Ik vier nog steeds graag Kerst. Omdat de donkere tijd voorbij is, omdat de dagen weer gaan lengen en omdat ik van de bomen met lampjes in huis, de kaarsen en de gezelligheid houd.

Wij vieren KerstAnders.

Samen met mensen die het fijn vinden om die dagen eens anders te vieren. Met gelijkgestemden samen te zijn. Elkaar echt te ontmoeten, over wie je bent en wat je bezig houdt in jouw eigen leven. Gezellige en waardevolle gesprekken bij een grote dennenboom vol met lampjes, versierde huiskamer met kaarsen en sfeervolle lichtjes en een open haard die royaal brandt die dagen. We doen workshops als meditatie, dreamtimehealing, creativiteit en andere bezinning. Er is ook ruimte voor dans, familie opstellingen, schrijven en massage.  We kijken samen uit naar het nieuwe jaar en meer licht. Maken plannen om te laten rijpen en in het nieuwe jaar bij het licht te laten groeien. Het zijn fijne kerstdagen.


En ons gezin?

Dat is een samengesteld gezin waarin iedereen op die dagen de ruimte heeft om zijn haar eigen ding te doen. Met andere ouders of vrienden. Of te werken, want ook voor een van onze kinderen is het een tijd om te werken. Hij maakt heerlijk gerechten waar ieder zijn of haar vingers bij aflikt. Wij als gezin ontmoeten elkaar op andere momenten weer, dat is ook goed.

Wil je ook een keer Anders Kerst vieren? Lees hier meer.

Add a Comment

Your email address will not be published.