9 tips om je eerste chakra te balanceren

Om de balans tussen lichaam en geest te herstellen is het handig om te voelen waar energetische blokkades zijn. Deze zijn te voelen in de chakra’s. Dat zijn energiepunten in je lichaam die altijd in beweging zijn zoals draaiende wielen. De naam Chakra komt uit het sanskriet (de oudste taal die we kennen.) In die taal werden de chakra’s 4000 jaar geleden al beschreven in de Indiase Veda’s. Dit zijn oude geschriften over welzijn. Opgetekend door artsen en filosofen van die tijd.
De Chakra’s gaan open en dicht (zoals bloemen) in reactie op wat je fysiek voelt en hoe je reageert op je omgeving. Een voorbeeld; Als je heel erg schrikt gaan ze snel dicht en als je bij mensen bent waar je van houdt gaan ze open. Het open of dicht zijn van chakra’s is niet goed of fout. Je bepaalt bewust of onbewust hoever ze open of dicht zijn. Indien open kun je ontvangen, ontspannen, delen, op en- ontladen. Als ze wat meer gesloten zijn bescherm je jezelf, voorkom je dat je te veel geeft, kun je naar binnen keren en goed naar je intuïtie luisteren.
De 7 hoofdchakra’s hebben de kleuren van de regenboog en bevinden zich in de romp van je stuitje tot je kruin.

De fundering van je zijn

Het 1ste Chakra heet Muladhara en heeft een prachtige rode kleur. Het is de fundering van je zijn. Als je het lichaam zou zien als een boom dan zijn het de wortels die zorgen dat je rechtop blijft staan, groeit en bloeit. 
Het 1ste chakra is je basis en staat dus ook voor basisdingen. Hoe ga je met materiele zaken zoals een huis of geld om? Hoe verzorg je je lichaam qua voeding en conditie? Voel je het recht om er te zijn en neem je vol zelfvertrouwen verantwoordelijkheid voor je leven?
Het Chakra is energie dus heeft dat invloed op je lichaam en geest. Je bent verantwoordelijk voor de juiste verdeling daarvan. Als je bewust bent van wat je doet met die energie kun je bepaalde dingen doen of juist laten en is een goede balans makkelijker te vinden.

Alles was ineens anders

De afgelopen maanden zijn voor de meeste mensen heel anders geweest dan het leven dat ze gewend waren voordat het corona virus uitbrak. Je hebt je misschien zorgen gemaakt over werk of geld. Alles was ineens anders. Veel mensen konden niet naar hun werk of naar school. Het was ineens niet meer goed om elkaar aan te raken of te sporten. Allemaal onderwerpen die te maken hebben met het eerste chakra. Het leek of alles waar we zeker van waren wegviel. Er werd aan onze fundering getrokken en geschud. Fysiek kan zich dat uiten in spierpijn in de benen, onrustige benen en/of lage rugpijn. En natuurlijk de corona kilo’s die eraan vlogen. Het lichaam is zichzelf een beetje steviger aan het maken, een beschermlaagje aan te leggen want het voelt allemaal onzeker aan dus dan kun je maar beter wat reserve hebben toch? 

Na chaos de vooruitgang

Er gebeurde veel door thuis te zitten en uit de ratrace te zijn. Veel mensen zijn zich meer bewust geworden van hun leven. Sommigen merkten dat de rust hen eigenlijk goed deed en dat ze ander werk willen gaan doen. Sommigen zaten vol met leuke ideeën over wat er allemaal wel kon. Anderen werden somber of juist dankbaar voor wat ze hebben. Er gebeurde voor iedereen wel iets ingrijpends maar wat het meest duidelijk werd is de behoefte van mensen om bij elkaar te zijn. Of dat met familie, vrienden of zelfs vreemden is. Dat is wat we het meeste missen. De vrijheid om te kiezen, je tijd zelf in te delen, te gaan en staan waar en met wie je wil. 
Het ging over loslaten van bewuste en onbewuste gewoonte. Vertrouwen dat er zonder dat je controle hebt ook een manier gevonden wordt of zich aandient en vooral dat je met vriendelijk zijn en een liefdevolle aanpak meer bereikt dan door dwang. Iedereen werd geconfronteerd met hoe zijn leven ervoor stond. Het is tijd voor transformatie en alles onder de loep te leggen. Wat wil ik wel en wat niet? 
Zonder chaos is er geen vooruitgang. Net als in de natuur met een vulkaanuitbarsting. Het is chaos maar daarna is er vruchtbare aarde waarop weer veel nieuws kan groeien.

De 9 tips:

Als je die chaos in jezelf voelt kun je wat rust en balans brengen door wat tijd voor jezelf te nemen;
Bij het 1ste chakra past het volgende; 
Grondingsoefeningen of een wandeling in de natuur maken. Door de cadans van het wandelen komt je lichaam in een ritme wat je brein bevrijd en je andere gedachten geeft.

Meditatie. Oefeningen zijn te vinden op internet. Het is fijn als je kunt luisteren naar een prettige stem die je meeneemt in een verhaal over een boom met zijn wortels waardoor je kunt ontspannen.

Laat je lekker masseren. Gelukkig mag het weer! Dan het liefst met olie van ceder of patchoeli. Je kunt natuurlijk ook een geurkaarsje branden met deze geuren want die passen bij het eerste chakra.

De stenen die bij dit chakra passen zijn granaat, rode jaspis, robijn en hematiet. Deze kun je dragen in een sieraad of als rolsteen in huis leggen.

Hatha Yoga. Gelukkig zijn er nu volop lessen te volgen op internet. Dat is een positieve ontwikkeling.

Ga dansen (lekker midden in de woonkamer!) of muziek luisteren met zware ritmes, veel bassen en trommels. De trilling werkt aardend en daar krijg je een blij en opgelucht gevoel van.

Opschrijven in een schriftje wat je voelt en wilt. Je schrijft er steeds een paar zinnen bij en als je het na verloop van tijd terugleest lijkt het minder chaotisch dan je in eerste instantie dacht en word er meer duidelijk voor jezelf.

Maak een affirmatie voor jezelf. Door dit regelmatig te herhalen kun je gedurende je dag even een rustpuntje vinden in je gedachtestroom.

Wees lief voor jezelf en je naasten. Iedereen zit in hetzelfde schuitje dus heeft wat begrip en een knuffel nodig. Maar zeker ook even de tijd voor zichzelf om alles een beetje op een rijtje te zetten. 

Vlindertijd

Ik noem dit de vlinder tijd. De rups werkt hard en bereid zich goed voor al weet hij niet precies waarvoor. Net als wij voordat dit begon, de economie ging goed en werkeloosheidscijfers waren laag. Dan is het tijd voor de cocon. De rups doet het, zit opgesloten en de tijd lijkt stil te staan maar ondertussen gebeurt er vanbinnen heel veel. Uiteindelijk is het tijd om te ontwaken. Alles is onwennig, de vleugels moeten nog drogen, het was en is nog niet makkelijk maar je bent een prachtige vlinder geworden!

Nathalie Even.

Add a Comment

Your email address will not be published.