fbpx
Samen-energie is een blog over verbinding van een van onze gast bloggers, Sandra Barth.

Een lock down… De een is druk met thuisonderwijs en een ander ziet niemand meer omdat na het werk de avondklok ingaat. Het is tegennatuurlijk, we hebben als mens verbinding nodig met de ander. Het zorgt ervoor dat we goed in onze vel zitten, dat we gelukkig zijn. En niet alleen dat, we laden er ook van op. Je krijgt er energie van. Een ontmoeting met een ander is ook de uitwisseling van energie.

Samen-energie ervaren

Ik heb wel eens ontmoetingen met mensen, die ervoor zorgen dat mijn energie afneemt. Door in mijn gevoel afstand te bewaren, kan ik ervoor zorgen dat mijn energie niet ‘leegloopt’. Maar aan de andere kant, heb ik ook regelmatig gehad dat ik ’s avonds na het werk doodmoe was. En als ik dan tóch naar schildercursus ging of naar een avond met andere vrouwen in een goed gesprek, dan nam mijn energie alleen maar toe. Het is een soort samen-energie. Vooral in een goed gesprek herken ik dat het fijn is om je gevoel te delen, de ander te horen, de herkenning dat je allebei met dezelfde dingen bezig bent en dat we eigenlijk helemaal niet zo verschillen van elkaar. Dan kun je echt die samen-energie ervaren.

Vergeten dat we deel zijn van hetzelfde

Dat geeft een verbindend gevoel. Een gevoel waarin we ons deel weten van een groter geheel. En dat we allemaal deel uitmaken van dit grotere geheel, als het ware een eenheidservaring. Als we alleen op onszelf teruggeworpen zijn, zoals nu met de lock down, kunnen we dat wel eens vergeten. Door met anderen samen te zijn en de leuke, maar ook minder leuke dingen van het leven te delen, maakt dat we ons weer beseffen dat we niet alleen zijn op deze aarde.

Hoe kan het soms wel en soms niet ontstaan, die samen-energie?

Ik vraag me wel eens af hoe het kan dat je soms zo’n bijzondere ervaring met elkaar hebt, maar dat het op een ander moment helemaal niet zo is. Ik kwam deze zin van Brené Brown tegen: “Ik definieer verbinding als energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien voelen, gehoord en gewaardeerd; wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel”. En dat was voor mij gelijk het antwoord: als er een balans is in elkaar gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, en geven en nemen zonder oordeel, dan kun je helemaal jezelf zijn. Dan durf je je open te stellen en te delen wat je voelt. Zo kan de echte diepe uitwisseling ontstaan. En dat gebeurt niet als het niet veilig is: als er geoordeeld wordt of de balans tussen geven en nemen is er niet.

Hij sprong uit zijn vel

Ik was eens met mijn man bij een meditatieweekend. Daar was iemand die steeds mee ging neuriën met de muziek die opstond. Ik vond het wel fijn, het gaf me een gevoel dat ik vroeger had als mijn oma mij in slaap zong. Maar een andere man ergerde zich er groen en geel aan. Hij had niets gezegd en kropte het op. Tot hij opeens tijdens een meditatie uit zijn vel sprong en heel kwaad werd. Ik was helemaal van mijn stuk gebracht, want het was totaal vanuit het niets. De energie (lees: mijn energie) was totaal verstoord en dat bleef de hele dag zo.
Liefdevolle aandacht en onvoorwaardelijke erkenning
Pas de volgende dag konden we weer die samen-energie ervaren. Het voelde niet veilig meer. Het is zó belangrijk om liefdevolle aandacht voor elkaar te ervaren en een onvoorwaardelijke erkenning voor jou als mens. Dat maakt dat je je als het ware gevoed voelt en die samen-energie ervaart.

Zoek de ander op!

Dus als het je even aanvliegt het alleen zijn en minder mensen ontmoeten: denk terug aan die mooie momenten dat je fijne ontmoetingen had, organiseer zelf een ontmoeting of neem deel aan een verdiepende online workshop, bijvoorbeeld de godinnenreis van Mazzaze en Vakantie Anders of mijn Online Open Atelier. Ik wens je veel samen-energie toe!

Sandra Barth.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights