Vreugde en verdriet naast elkaar

Elke week trek ik een kaart uit een set (zelf)reflectie kaarten. Het thema dat op die kaart staat geef ik die week extra aandacht, onderzoek hoe het daarmee zit. Het geeft mooie openingen in mijn eigen gedachtes. Reflecteer op wat ik doe, denk en voel.  De thema’s rust, weerstand, keuze en overvloed hebben al volop aandacht gehad en deze week was het ‘Vreugde’.

Naast elkaar

Ik ken vreugde, ik ken verdriet. Het is er allebei deze tijd. En telkens is het er naast elkaar deze week. Vreugde zit in  grote en kleine dingen, ik ben een levensgenieter en hou van het leven. Ben al veel obstakels tegengekomen die toch allemaal heb overwonnen. Met wat littekens hier en daar. En met inprentingen die krachtig zijn. Onbewuste aannames die me toen dienden om verder te kunnen gaan. Dat is gelukt. Maar de aannames zijn in mijn onbewuste vast gaan zitten terwijl ik dat nu eigenlijk niet meer nodig heb. Toch handel ik erop.

Afpellen

Het is de uitdaging om ze in mijn bewuste te krijgen en daarmee aan de slag te gaan. En dat is makkelijk gezegd, sommige zitten zo diep weggestopt dat ik ze echt niet zie. Maar soms wel voel. Ook al weet ik niet wat het is. Het is iets ouds, dat voel ik wel. Bij mij komen die er vaak gepaard met emoties uit. Door ze af te pellen kom ik er dichterbij, en langzaamaan komen ze aan het licht.
Dan voel ik vreugde naast verdriet. Fijn dat ik weet dat het er is, vreugde dat die inprenting zichtbaar wordt. En verdriet omdat ik de pijn die erbij zit ook voel.

Open hart

Ik wil naar de vreugde toe. Daarvoor moet ik ermee aan het werk, het in het licht zetten en ernaar kijken. Accepteren met mildheid en liefde naar mezelf. In compassie. Dat is de manier om te helen. Dan kom ik bij vreugde. Dat is fijn. Een open hart om los te laten en verder te groeien. En wetend en gelovend dat ik bij die vreugde kom door door het verdriet heen te gaan.

Zintuigen staan aan

Vreugde is fijn, het voelt lekker. Het geeft sensaties in je lichaam. Iets waar je blij van wordt geeft kriebels, het stroomt, je geniet van wat je ziet, voelt, hoort, ruikt of proeft. Dat geldt voor mij en ik denk voor iedereen.

Kleine en grote dingen

Voor mij zit vreugde ook vaak in kleine dingen. In een gebaar van iemand, in de aandacht die ik kan geven of ontvangen, in mooie of lieve woorden die hardop gezegd worden. Of in de sfeer van lekkere geur, mooie lichtjes en warme omgeving. Ik houd van deze donkere tijd van het jaar waarin er volop kaarsen branden, huis en steden versiert zijn met lichtjes en grote kerstbomen stralen op de pleinen en straten!

Ik voel vreugde bij mijn kinderen en zien dat ze hun eigen weg vinden in het leven, met het waardevolle contact dat we hebben. Ik voel ook vreugde bij het samen zijn met mijn partner. Samen leven en met elkaar  plannen maken en eraan werken om ze te realiseren.

In het licht.

Elke maandag trek ik een kaart om er een week de aandacht op te richten. Vreugde had meer tijd nodig, ik ben er twee weken mee bezig geweest. Er moest iets van verder komen, het stuk over de inprentingen wilde gezocht worden. En het is er. Ze staan weer in het licht.

Fijn deze kaarten.

De hele set (zelf)reflectiekaarten bestaat uit 49 kaarten. Ze zijn een ontwerp van Jolanda Sieders van Stille Wateren. Ik kan er voorlopig nog wel mee vooruit!
Ben nu al benieuwd naar de kaart van volgende week, ik laat de ontdekkingen van vreugde nog even doorkabbelen. Dat geeft vreugde, voelt lekker!