Voorjaarsschoonmaak

Begin februari. Een waterig zonnetje piept tussen de donkergrijze wolken door. De stralen vallen precies op de groene sprieten die uit de aarde omhoog komen. Als ik beter kijk, zie ik dat er tussen de groene sprieten paarse bloemknoppen zitten. Krokusjes. Terwijl ik ga staan, steek ik mijn neus de lucht in. Kan ik de lente al ruiken?

Lente

Het is een mooi beeld hoe die krokusjes hun koppetjes beetje bij beetje omhoog drukken door de koude aarde heen. Geregeld blijft wat aarde op de bloem en de blaadjes hangen in een poging de groei tegen te houden. Maar de krokus groeit door en de aarde valt ervan af.

Na de rust en verstilling van de winter is het fijn om net als de krokus langzaamaan naar boven te komen en de lente te begroeten. Stel je maar eens voor hoe het voelt om die aarde van je af te schudden. Misschien doe je het rustig, zoals het krokusje. Of heb je zin om als een hond na een frisse duik in de vijver het water met een paar ferme bewegingen van je af te schudden.

Voorjaarsschoonmaak

De lente-energie nodigt je uit om in actie te komen. Om nu te laten zien wat die lange wintertijd in jou heeft gesluimerd. Het is tijd om dit met jouw aandacht te laten groeien. Maar wat geef jij jouw kostbare aandacht?

Om de juiste aandacht keuze te maken is het prettig om eerst ruimte te maken. Het krokusje schudt de aarde van zich af. Ik heb voor jou een innerlijke voorjaarsschoonmaak-oefening waarmee je ruimte creëert om te groeien.

Oefening

Maak zo je wilt een lijst van je plannen en ideeën voordat je met deze voorjaarsschoonmaak begint.

  • Ga op een comfortabele stoel zitten die jouw lichaam goed ondersteunt.
  • Haal rustig adem. Doe je ogen maar even dicht en concentreer je op je adem.
  • Zak terwijl je rustig ademt meer en meer in je lichaam. Leg zo je wilt een hand op je buik en de ander op je hart.
  • Stel je dan voor dat met elke uitademing alles uit je wegzakt wat niet van jou is en niet in het nu hoort. Het helpt om uitgebreid te zuchten. Met elke zucht laat je lekker los. Dat wat je loslaat zakt de aarde in die er verder mee aan de slag gaat. Daar hoef jij geen aandacht meer aan te besteden.
  • Terwijl je rustig doorademt, check je of er nog iets is wat je nu los mag laten. De vraag ‘Is er iets wat niet van mij is en/of niet in het nu hoort?’ helpt.
  • Zucht nog een keer en beweeg dan rustig je vingers en tenen. Wrijf met je handen over je benen en je armen en rek je helemaal uit.
  • Misschien vind je het prettig om je letterlijk even helemaal uit te schudden, net als een hond die uit het water komt.

Pak -als je die gemaakt hebt- je lijst er weer bij en omcirkel maximaal drie van de items die direct jouw aandacht trekken. Daar heb jij nu ruimte voor. Geef deze jouw frisse lente-aandacht.

Nicole Klip

Dit blog vind je ook in AndersMagazine 17

Add a Comment

Your email address will not be published.