verlangen naar verbinding

Verlangen naar verbinding

“Zo fijn!” Twee stralende ogen kijken mij aan. Even ben ik in de war, heeft ze het over de koolmeesjes? Mijn vriendin zucht gelukzalig en afwezig kijkt ze de tuin in. Een klein stapje terug in de tijd. Een vriendin van mij is onverwachts even langs gekomen. We gaan lekker in de tuin zitten, elk met een kopje thee en ik vertel haar net dat we weer een nestje koolmeesjes hebben. De eitjes zijn net uitgekomen en pap en mam koolmees vliegen af en aan met wormpjes om hun kleine grut te voeden. Heeft ze het daarover? Nee, vast niet.

Die blik in haar ogen laat wat anders zien. Ze is verliefd. Ja hoor, dan komt het hele verhaal. Leuke man tegengekomen via een app, elkaar live ontmoet en gelijk vlinders in de buik. Van die ontmoeting, een gezellige wandeling, had ik al gehoord. Blijkt dat ze elkaar na die wandeling nog meerdere keren hebben gezien en het is helemaal raak. Van beide kanten. Allebei smoorverliefd.
Terwijl ik naar haar verhaal luister, bedenk ik -noem het gerust een beroepsdeformatie- dat ik nu aan het luisteren ben naar haar innerlijke meisje .Dat heeft wel wat ondertiteling nodig, vermoed ik. Ik bekijk mijzelf en anderen graag vanuit het zichtpunt van de innerlijke familie.

Innerlijke familie

Je kan je deze innerlijke familie voorstellen als dat jij al jouw eigenschappen en karaktertrekken in vier groepen onderverdeelt en om het jezelf makkelijk te maken geef je aan elke groep een universeel herkenbaar beeld: een meisje, jongetje, man en vrouw.

Je meisje vertegenwoordigt je gevoelige kant, je jongetje je levenslust, de man staat voor jouw daadkracht en je vrouw je wijsheid en intuïtie. Heel kort samengevat.

Je meisje

Als je op zoek bent naar een -nieuwe- partner en helemaal als je verliefd bent, staat je innerlijke meisje vooraan. Zij is je open en gevoelige kant, wil zich verbonden voelen met anderen. Zij kan ook helemaal wegdromen, zoals mijn vriendin die gelukzalig de tuin inkeek. Niet dat ze ook maar iets van die tuin zag. In gedachten liep ze weer met haar nieuwe liefde langs het strand.

Het is natuurlijk ook een heerlijk gevoel. En het is precies dat gevoel waar elk innerlijk meisje altijd naar op zoek is. Waarom? Hoe fijn vrienden ook zijn, het is vooral een partner die je een gevoel van geborgenheid geeft. Een diep gevoel van verbinding en eenheid.

Jongetje, man en vrouw

Nu heb je natuurlijk ook nog die drie andere karaktervertegenwoordigers. Spelen die dan geen enkele rol in dit verhaal?

Zeker wel. Het is je meisje dat vooraan staat in haar wens, haar diepe verlangen naar een liefdesverbinding. Je jongetje helpt dan met ideeën hoe je aan die wens kan voldoen. Via een datingapp, zoals mijn vriendin, bijvoorbeeld. Hij is ook degene die met de voorstellen komt wat je dan kan doen als je elkaar ontmoet (wandelen, hapje eten, borrel drinken etc.).

Je innerlijke man kan je helpen bij het bepalen van je grenzen. Hoe ver wil je gaan? Want als het aan je meisje ligt trek je na de eerste, geslaagde, afspraak gelijk bij de ander in. Je innerlijke vrouw ondertussen houdt goed je waarden in de gaten. Wat past bij jou en wat niet? Is deze relatie haalbaar? Zij helpt je ook om, na afloop van een afspraak, de ervaringen te verwerken en alles op zijn waarde te schatten.

Verbinding

Ik zie en hoor alle vier familieleden langskomen terwijl mijn vriendin haar verhaal doet. Toch zit haar meisje vooraan op de stoel. Ik schuif mijn eigen meisje naar voren, geniet van het verhaal, de thee, de tuin en het zachte gekwetter van de pasgeboren meesjes. Ook dit is verbinding. Zo fijn.

Cursus innerlijke familie

Wil jij ook eens ontdekken hoe je jouw innerlijke familie leert kennen? En je zelfinzicht vergroten? Deze zomer geef ik bij VakantieAnders weer een cursus over de innerlijke familie.

Add a Comment

Your email address will not be published.