Verbinden met je bron

Iedereen heeft een bron waar hij energie, inspiratie en kracht uit kan putten. Maar niet iedereen is even sterk met zijn bron verbonden. Sommigen noemen het God, anderen het universum of de stilte in jezelf. Het is allemaal goed: het laadt je op en maakt dat je meer in balans en in harmonie je leven kunt leven. Daarom is het essentieel om in verbinding met je bron te staan. In deze blog vertel ik hoe jij je kunt verbinden met jouw bron en hoe het je kan helpen met meer balans en harmonie in het leven te staan.

Iets dat hoger is dan jezelf

Eén van de factoren die bijdragen aan geluk, is het verbonden zijn met iets dat hoger is dan jezelf (naast positief in het leven staan, betrokkenheid, fijne relaties en het gevoel hebben dat wat je doet succesvol is op jouw manier). Je kunt het zingeving noemen, maar voor mij gaat het dieper. Ik ervaar een verbondenheid met het leven en de kracht die dit voortbrengt en dit is mijn dagelijkse stimulans om weer liefde en kracht aan anderen uit te delen. Niet dat ik altijd energiek ben, ik ben ook wel eens moe of weet even niet wat ik moet doen. Maar ik vertrouw er altijd op dat er een goede oplossing is en dat ik veilig ben, gesteund door mijn bron.

Hoe ik mijn bron gevonden heb

Dat is niet van de ene op de andere dag gekomen. Ik heb ook mijn beschadigingen gehad: in mijn jeugd en daarna door mensen zó gekwetst dat het een paar maanden kostte om er overheen te komen. Maar altijd in verbinding met de bron. Ik heb nooit aan mensen verteld hoe ik deze verbinding heb leren voelen, maar in deze context kan ik het wel met jou delen. Ik was zwanger en helaas brak de zwangerschap al na een paar weken af. Toen de ziel mijn lichaam verliet (volgens wetenschap is er dan nog geen ziel, maar ik ervaarde dat anders) ging er, ondanks de vreselijke pijn, een schok van liefde en verbondenheid met alles door mij heen. Het raakte mijn hart. En sindsdien kan ik me met deze bron verbinden.

5 manieren om je te verbinden met jouw bron

Zoals ik al zei, deze verbinding is met fases beter en minder geweest. Het vraagt onderhoud. Tijd en een plek om je ermee te verbinden. En dat kun je op allerlei manieren doen. Ik noem er hier vijf waarmee jij je kunt verbinden met jouw bron:

  1. Ga de natuur in

De natuur heeft een rustgevende werking op ons. Nergens kun je je zo sterk verbinden met de scheppingskracht van het leven als in de natuur. Als je wandelt kun je een koptelefoon opzetten met muziek, maar als je écht aandachtig door de natuur loopt en naar de vogels luistert, de bomen hoort ruisen in de wind, een eekhoorn van tak tot tak ziet roetsjen, dan gebeurt er iets in je. Je voelt je verbonden met de bron, die ook de bron is van de bomen en dieren in dit bos. Dit is een voorbeeld van een bos, maar wat denk je van een wandeling langs het strand, waar de zee steeds weer aanspoelt en zich terugtrekt of een wandeling in de bergen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de top van een berg? Het zijn bijzondere momenten. Zoek op de plek waar je zo’n ervaring hebt, een natuurvoorwerp dat je aanspreekt en neem het mee naar huis, zodat je je kunt verbinden met deze ervaring, ook als je even niet tijd hebt om de natuur op te zoeken.

2. Creëer een plek in huis

Ik heb meerdere plekken in huis waar ik wat voorwerpen heb liggen, die mij helpen me met mijn bron te verbinden. Op mijn bureau ligt een tak uit het bos, een aantal edelstenen en een veer die ik gevonden heb. In mijn slaapkamer heb ik twee plankjes waar ik wisselend voorwerpen op leg, die ik heb gekregen of ergens heb gekocht op een bijzonder moment. Deze hebben allemaal een verhaal en ze verbinden me ook met mijn bron. Creëer voor jezelf ook zo’n plekje thuis. Je hoeft er niet persé elke dag tien minuten te zitten, maar neem even de tijd om naar de voorwerpen te kijken. Eventueel een kaars aan te steken of zet er een bloem neer. Zoek een handeling die jou (weer) verbindt met jouw bron.

3. Creëer

Creëren is voor veel mensen een manier om hun ‘staat van zijn’  te veranderen en hun intuïtie en creatiekracht aan te boren. Deze intuïtie en creatiekracht komt voort uit de bron. Creëren kan je helpen om je met je bron te verbinden en daarmee jezelf beter te begrijpen en helpen op je zoektocht naar meer zingeving of betekenis, persoonlijke groei en heling. Of het nu gaat om tekenen, schilderen, beeldhouwen, muziek of dans, het zijn krachtige en effectieve manieren om te communiceren wat er in je leeft op een manier dat woorden niet kunnen. In het Engels kennen ze wel de term ‘drawing from within’, het geeft weer dat je via je creatie je binnenwereld laat spreken. Hierdoor kun je je innerlijke beleving ontdekken: je gevoelens, gedachten, waarnemingen en verbeelding. Het accent ligt dus niet op technische hoogwaardig weergeven van wat je om je heen ziet, maar juist uitdrukken wat er in jouw binnenwereld leeft.

4. Lees inspirerende teksten

Of je nu een kaart trekt of een boek hebt met inspirerende teksten, ze helpen je even niet te denken aan het leven van alledag en je te verbinden met een andere ‘vibe’. Als het teksten zijn van anderen die beschrijven hoe zij hun verbinding met de bron beleven, helpt het je ook jou verbinding met jouw bron te leggen en te houden.

5. Schrijven

Schrijven is ook een creatieve uiting, maar ik noem het hier apart omdat het een laagdrempelige manier is om in contact met je bron te staan. Je kunt jezelf vragen stellen en je zult zien dat je het antwoord zelf geeft, als je je maar overgeeft en begint te schrijven. Je kunt ook schrijven over wat je bezighoudt en het helpt je gedachten te ordenen. Of je schrijft over je dromen en je kunt je dromen meer levendig voor je zien. Neem er een speciaal notitieboekje voor of een schrift, je kunt het op je nachtkastje leggen of juist op je mooie plek in huis.

Dit zijn vijf manieren die je helpen je te verbinden met jouw bron. Probeer er eens een paar en kies wat het beste bij jou past. Bedenk voor jezelf een ritueel of een dagelijkse activiteit waarbij je even stil kunt staan. In het Nieuwe Horizon Programma geef ik een aantal oefeningen waarmee je je leert verbinden met jouw bron én hoe je je eigen ritueel kunt vormgeven.

Add a Comment

Your email address will not be published.