Vanuit je binnenwereld creëren

Als tiener kon ik al uren schilderen en tekenen. Van het ene idee in het andere rollen en vanuit je  binnenwereld creëren. Mijn kamer stond vol met allerlei materialen en inspiratie. Ik had een grote, oude eettafel in mijn kamer staan en soms werkte ik op de grond. Gelukkig had ik de grote zolderkamer 😊. Nog steeds is creëren voor mij een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven. Op dit moment heb ik niet zoveel ruimte als toen, ik heb een trolley met verf en materialen, een kastje en een stukje bureau van één meter. Ik merk dat ik daardoor ook kleiner werk: ik ben vooral aan het creëren in een art journal. Maar het verbeelden van wat er binnenin mij ontstaat aan gevoelens, ideeën en beelden stroomt als nooit te voren. 

Je leven verrijken en meer diepgang geven

Als ik door mijn art journals heen blader en de schilderijen zie die ik heb gemaakt in mijn leven, kan ik daaruit opmaken hoe ik me voelde, wat er in mijn leven speelde en welke thema’s me bezighielden. Creëren is voor veel mensen een manier om hun staat van zijn te veranderen en hun intuïtie en creatiekracht aan te boren. Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en helpen op je zoektocht naar meer zingeving of betekenis, persoonlijke groei en heling. Of het nu gaat om tekenen, schilderen, beeldhouwen, muziek of dans, het zijn krachtige en effectieve manieren om zonder woorden te communiceren wat er in je leeft. Dat is niet alleen als je problemen hebt, maar het kan ook je leven verrijken en meer diepgang geven als je lekker in je vel zit. 

Als het even niet stroomt

Niet dat mijn hele leven één grote stroom van geluk en creatieve uitingen is geweest. Ik heb ook hele periodes ‘op slot’ gezeten. Ik kon gewoon niets creëren. In periodes dat ik het heel druk had op mijn werk en met mijn gezin, was ik niet tot meer in staat dan mandala’s inkleuren of collages maken. Er was gewoonweg geen ruimte in mijn binnenwereld voor een creatieve stroom, ik zat dan letterlijk verstopt. Ook heb ik een burn-out gehad, de donkere leegte die ik van binnen ervoer kon ik niet uiten. Ik was niet eens verstopt, ik was zelf door mijn binnenwereld opgezogen, waardoor er niets meer naar buiten kon. Dus ik weet hoe je weer langzaam je creatieve conditie moet opbouwen in meerdere situaties, zodat je weer vanuit je binnenwereld kunt creëren.

5 tips om vanuit je binnenwereld te creëren:

  1. Maak tijd. Net als dat je naar de sportschool gaan moet plannen, plan je ook je creatieve uurtje (het wordt vanzelf langer als de stroom op gang komt 😉).
  2. Zet muziek op die je inspireert, steek een kaars aan of een diffuser met een lekkere olie, net wat jou een fijn gevoel geeft.
  3. Wacht niet tot je een idee hebt, maar ga zitten met materialen en papier. Laat het dan ontstaan.
  4. Als je geen inspiratie hebt, zoek afbeeldingen die je aanspreken. Teken ze na of als het in een tijdschrift is, plak ze op. Dan komen er vanzelf ideeën om de rest te versieren.
  5. Het gaat niet om de techniek: het hoeft niet een professioneel kunstwerk te worden, maar het gaat om het gesprek met jezelf. Dus laat perfectionisme, resultaatgerichtheid, over jezelf oordelen en stress helemaal los. 

Ik wens je een mooi gesprek bij het vanuit je binnenwereld creëren.

Add a Comment

Your email address will not be published.