Over hete kolen

Een paar jaar geleden stond ik te kijken bij een vuurloop over hete kolen. Kijken ja, want hoewel ik wel drang voelde, durfde ik het zelf niet. Hete kolen…, blaren…, brandwonden.., nee, dat zag ik niet zitten. Alle deelnemers liepen over de hete kolen…, niemand had blaren of wonden op de voeten opgelopen, alleen maar euforie op hun gezichten. Het kijken was fascinerend en ik wenste dat ik ooit over hete kolen zou durven lopen. Maar ja.., wanneer krijg je zo’n kans….

De voorbereiding

In mei 2023 word het 30  jarig jubileum van VakantieAnders gevierd. Een feestweekend met diverse workshops. Eén van de workshops iss een vuurloop. Dit is mijn kans! Vastbesloten meld ik mij voor deze workshop aan. Zondagochtend wordt op een veilige plek flink wat hout verbrand. Het vuur te zien, geeft mij een gezonde spanning. Ik twijfel geen moment. Na een paar uur is het hout verkoold en wordt het tot een looppad geharkt. We straten eerst met een groep van zo’n 10 personen aan de noodzakelijke voorbereidingen. Een intentie waarom je de vuurloop wil doen, is belangrijk en al pratende met elkaar, wordt  voor iedereen zijn/haar intentie duidelijk. Mooie, krachtige intenties komen naar voren en geen intentie was hetzelfde. Ik wil meer zelfvertrouwen en kracht. Daarna in tweetallen je intentie verder bespreken en vooral focussen op je eigen voornemen. Luc, die de vuurloop begeleidt, leert ons hoe we moeten lopen. Licht lopen, is het advies. Niet stevig stappen, rennen of stampen, want dan is er kans op blaren. Gelukkig mogen we eerst op blote voeten “droog” oefenen. De eikeltjes e.d. die op het oefenpad liggen, helpen goed mee om vooral niet te stampen. Na diverse droogoefeningen heeft iedereen het onder de knie. 

Lopen en focus.

Het  vuurlooppad is klaar, de vuurloop kan beginnen. De overige deelnemers van het jubileumfeest staan op korte afstand toe te kijken. Voor de focus van de vuurlopers is het belangrijk dat het publiek stil is tijdens het lopen. Juichen en klappen als een deelnemer het vuurpad heeft gelopen, wordt uiteraard wel op prijs gesteld. De spanning onder de vuurloop deelnemers stijgt voelbaar. Een enkeling twijfelt.  Ik niet. Nadat degene die voor mij stond aan de overkant van het vuurlooppad in een bak water stapt, is het mijn beurt. Focus op mijn intentie.. Mijn maatje uit het gesprek in tweetallen staat naast mij. Ik vraag haar mijn hand vast te houden en onderweg mijn intentie uit te spreken. Mijn hart klopt in mijn keel…, even diep ademen en ik ga.., zo licht mogelijk lopen, focus, lopen, focus…, en jaaaa! Het lukt. Met een euforisch gevoel stap ik in de bak met koud water. Gejuich en geklap van de toeschouwers. Wow…, deze prestatie is wel even een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb het gedaan, zonder blaren of verwondingen. Wat een super ervaring! Dit neem ik de rest van mijn leven mee.

Vuur, kracht en zelfvertrouwen

In Sri Lanka heb ik mannen letterlijk over en door het vuur zien lopen…., daar zal ik mij zeker nooit aan wagen, maar de vuurloop bij het VakantieAnders jubileumweekend is een super ervaring. Ik heb zeker meer zelfvertrouwen gegeven. Voel ik toch twijfel of angst, dan denk ik even terug aan de vuurloop. Vuur, kracht en zelfvertrouwen herrijzen weer in mij en ja, ik kan dan de hele wereld weer aan.

Ellen Vogelezang

Dit blog is ook te vinden in het AndersMagazine nr 17

Add a Comment

Your email address will not be published.