fbpx

Aan het einde van het jaar wordt er teruggekeken op het voorbije jaar. Wat was er bijzonder dit jaar, wat maakte dit jaar mooi en welke moeilijke momenten waren er. Er zijn vele rituelen om hier vorm aan te geven. Bij ons Oud en Nieuw festival hebben we een mooi ritueel op oudejaarsavond. Een ritueel met drum, vuur, loslaten, wensen en verlangens. We hebben het al verschillende jaren gedaan en elk jaar opnieuw krijgen we er mooie hartverwarmende reacties op.

Rituelen zijn uitingen die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit enkele elementen maar ook uit een heel scala aan verschillende elementen. In elk geval wordt een ritueel gekenmerkt door een herkenbaar patroon. We hebben ook in onze cultuur vele rituelen in het jaar, bijvoorbeeld de pepernoten & chocoladeletters bij sinterklaas, de boom met kerst en de taart met kaarsjes bij een verjaardag. Maar ook rituelen bij geboortes, bij een huwelijk of met volle maan zijn een houvast op die momenten en zorgen voor iets bijzonders. Rituelen zijn heel belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor een individuele persoon, die zich erdoor op zijn/haar gemak voelt, als voor een samenleving, waarbinnen de (gedeelde) rituelen een bindmiddel tussen de personen zijn.

We creëren met Oud en Nieuw met elkaar een moment om stil te staan letterlijk, maar ook figuurlijk om terug te blikken op wat het oude jaar je gebracht heeft, te voelen of je het mee wilt nemen het nieuwe jaar in. Of wil je het achterlaten en afsluiten? We doen het samen en iedereen toch ook op zijn eigen manier. Een ritueel dat ook de moeite waard is om mee te beleven!

Verified by MonsterInsights