Muziek verbindt, ontspant en troost

Het is de week van het songfestival, liefhebber of niet het kan je bijna niet ontgaan. In alle media is er zeer uitgebreid aandacht voor. Naast de muzikanten zelf zijn er vele anderen die er ook aan werken om er samen iets moois van te maken. Dat verbindt mensen met elkaar.

Muziek verbindt ook.
Het is een taal die iedereen begrijpt. Muziek is overal op de hele wereld en muziek overstijgt barrières. In grote en kleine groepen komen mensen bijeen om muziek te maken of te luisteren, van grote concerten tot kampvuurliedjesavonden. Muziek is een soort ‘sociale lijm’. Zingen of een instrument bespelen is goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je een kick en energie boost.
Emoties zijn ook verbonden aan muziek, ben je blij en is er feest dan wil je andere muziek dan op verdrietige momenten. Muziek kan je troost geven als het je raakt.  Muziek geeft ook energie, kijk maar naar de sporters die met muziek zich beter concentreren en presteren.

Muziek is er eerder dan taal
Heb jij het ook wel eens dat je een lied helemaal mee kunt zingen van het begin tot het einde aan toe. Ook al heb je het soms jaren niet gehoord?  Muziek is ook iets wat diep in je brein zit aldus breinwetenschapper Erik Scherder. ‘We leren het eerder dan taal: al in de buik van onze moeder veranderen onze ademhaling en hartslag zodra we daarbuiten muziek of gezang horen. Muziek is een psychofysiologisch oermechanisme van de mens.’

Invloed op je lichaam
Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren. Wie veel naar muziek luistert, loopt dus minder kans ziek te worden.

Dus muziek luisteren of muziek maken, het is goed voor een mens.
Bij onze zomerweken is er ook muziek, om te dansen, om te relaxen, om naar te luisteren, om zelf te maken of om lekker mee te zingen. Hoe heerlijk is dat toch!

Add a Comment

Your email address will not be published.