Leven met de seizoenen: februari

Wij gaan vrijwel elk jaar het laatste weekend van januari een weekend weg voor onze trouwdag (29 januari). Vaak gaan we naar Duitsland en belanden we in de sneeuw. Maar tussen de sneeuw op de dennenbomen en de nog bruin gebladerde beuken, zie ik al de knoppen van nieuwe blaadjes verschijnen. Eenmaal thuis breekt februari aan en het is onmiskenbaar: de lente is in aantocht.

Eendenparen en heideknoppen

De vogels vliegen in paren, zwanen zwemmen twee aan twee rond en er wordt om een eenden vrouwtje gevochten door twee mannetjes. Over twee, drie maanden zullen we hier aan de dijk de jonge eendjes en ‘lelijke’ zwanenjongen zien zwemmen. De sneeuwklokjes, helleborus en een enkele krokussen beginnen al te bloeien en er is af en toe een dag waarbij de zon schijnt en ik mijn jas los doe. In het bos zie ik de heide vol knoppen, die na een paar warme februaridagen volop zal bloeien. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

Full speed ahead of nog even rustig aan?

De dagen worden steeds langer en door de lentekriebels die al stiekem een beetje kriebelen, krijg ik zin om plannen te maken. Voor het komende jaar. Vakantie, werk, projecten, sporten, gezond eten en noem maar op. De ideeën beginnen te stromen. Maar ja, het is nog best guur en koud af en toe en rond het avondeten is het nog steeds donker. Het is dus belangrijk om niet te hard van stapel te lopen (en dat is voor mij best moeilijk 😊), omdat je dan teveel van je energie weggeeft en je plan al kan sneuvelen voor je eraan begonnen bent.

Rijpen en vorm krijgen

Nu moet je ook weer niet helemaal stil staan, want onder de grond gebeurt er al veel. Zaden en bollen beginnen te groeien. Die mooie plannen kunnen rustig rijpen en vorm krijgen. Maar niet gelijk full speed ahead dus, want dan zul je je plannen in de kiem smoren. Het gras groeit niet sneller door er aan te trekken, is mij ooit verteld.

Voorwaarden

Maar ok. Hoe doe je dat dan? Plannen rustig laten rijpen en vorm laten krijgen? Bij een zaadje en bol is het duidelijk: zonlicht, vruchtbare aarde en af en toe water en er komt een plantje. Bij plannen is het niet anders. Niet eraan trekken, maar wel geven wat het nodig heeft. De kiem van jouw plan heeft input van anderen nodig, inspiratie en ruimte.

Input van anderen

Als je helder hebt wat de essentie is van jouw kiem, kun je je kiem gaan toetsen. Dat is een moment dat je op je gevoel kiest. Voor de een moet de bestemming al helemaal helder zijn, voor een ander is het een tekening op een servetje. Bedenk in ieder geval: hoe gedetailleerder je je bestemming al hebt ingevuld, des te minder ruimte je geeft voor verbetering en onverwachts relevante aanvullingen van anderen. Misschien kan iemand je helpen met de dingen waar jij niet zo goed in bent. Of heeft iemand hetzelfde meegemaakt en geeft diegene je inzichten waar jij nog niet aan gedacht hebt, omdat deze persoon al verder is. Dit kan jou helpen je kiem vorm te laten krijgen!

Inspiratie

Je krijgt je inspiratie niet alleen van anderen, maar ook vanuit een bron. Daar kun je uit tappen als je je erop instelt. Door te wandelen in de natuur, te sporten, muziek te luisteren of juist stil te zijn. Het is allemaal goed: het laadt je op en maakt dat je meer in balans en in harmonie je pad op kan pakken. Het is essentieel om in verbinding met je bron te staan, als je je kiem van binnenuit wilt laten vormen. Je krijgt ideeën en de ideeën van anderen combineren zich zo samen tot één geheel.

Ruimte

Om je kiem te laten rijpen en vorm krijgen heeft het ook ruimte nodig. Of het nu een concreet project is of een eigenschap waar je aan wilt werken. Als je agenda helemaal volgepakt zit met werk en andere verplichtingen is er weinig ruimte. Toch moet je ook voor jezelf zorgen door inspanning en ontspanning in balans te houden. Kijk daarom hoe jij je tijd besteed in de week om te zien of je voldoende ruimte hebt voor jouw kiem om te groeien en maak zo nodig aanpassingen.

Ontvouwen

Als je deze maand focust op de essentie van je plan, input van anderen opzoekt en dat combineert met de inspiratie die je ontvangt, kan je kiem – in de ruimte die je creëert – rustig groeien en vorm krijgen. Ik gun jou een mooie maand en dat jouw kiemen zullen ontvouwen tot prachtige plannen!

– * – * –

Vanaf 1 januari 2023 is de jaartraining Leven en werken met de seizoenen beschikbaar bij Coach Atelier Nieuwe Horizon.