Lachyoga geeft een geluksgevoel

Op YouTube zag ik een lachyoga filmpje van de grondlegger Dr Madan Kataria. Lachen zonder reden…dat zette me aan tot actie. Het was al vaker in mijn gedachte geweest, interessant om meer van te weten.

“Ze zijn lid van de gelukkigste community In de wereld, de lachyoga clubs. In 72 landen over de hele wereld zijn ze Samen lachend op het strand of in het park.” Zo begint deze prettige spreker zijn verhaal. Hij is er zelf mee begonnen in een park in Mombay en nu zijn er wereld wijd ruim 16.000 lachyoga clubs vertelt hij.

Lach yoga kan Iedereen je hebt geen grapjes of humor ervoor nodig. Het is lachen in een groep het begint met een oefening en daarna wordt het steeds makkelijker om te lachen. Het werkt aanstekelijk..

Nep en echt lachen zelfde effect

Het heet lachyoga omdat de lach oefeningen worden gecombineerd met de ademhalingsoefeningen uit de yoga, dat brengt meer zuurstof in je lichaam en brein het geeft energie en een geluksgevoel.

Het lichaam maakt geen verschil tussen echt en nep lachen. Het geeft dezelfde fysiologische en biochemische veranderingen in je lichaam.

Drie redenen

Dr Madan Kataria vertelt dat 3 redenen zijn voor lach yoga

1 lachen om humor is eventjes, het duurt te kort om te gaan buiken lachen om de fysiologische reacties te krijgen
2 minimaal 10 minuten luid en breeduit  lachen, vanuit je buik zorgt voor de positieve effecten
3 in onze maatschappij is de maatschappelijke en prestatiedruk hoog, lach yoga relativeert.

Je kunt lachen vanuit je mind en lachen vanuit je lichaam, Als je lacht vanuit je lichaam begrijpt je mind het ook.

Wat doet lachyoga

-beïnvloedt meteen je humeur it makes you feel good

-verstevig je immuunsysteem en verkleint de negatieve stress effecten

-geef je lichaam genoeg zuurstof

-maakt je mind positief zodat je de wereld om je heen anders ziet.

Lachyoga verbindt en relativeert

Dr Madan Kataria doet met zijn publiek een paar oefeningen, eerst opwarmers want je gaat niet zomaar om niks lachen. Met de opwarmers kom je in hem lachen mood.

Wil je het zien van deze oefeningen dacht ik dat kan ik ook. Het zijn leuke ongedwongen activiteiten, lachen is gezond het verrijkt je leven en het leidt tot verbinding.

Ik ben een lachyoga training gaan volgen en nog enthousiaster geworden. In de zomerweken en andere events kan ik lach yoga workshops geven. Het past bij vakantie anders Omdat het verbindt, relativeert en je uitnodigt om even buiten je comfortzone te stappen. Het zijn leuke ongedwongen activiteiten waarbij je een hoop plezier maakt.

Luc.

Dit blog staat ook in het AndersMagazine 18. Een gratis download voor jou.

Add a Comment

Your email address will not be published.