fbpx

De kerstdagen – 2 dagen per jaar, die we heel graag iets groots en bijzonders willen laten zijn. Iets magisch. Iets far beyond het gewone leven. Of het nu gaat om de kerstfilms, de all you need is love kerstspecial, de kerstliedjes, de kerstfilms of de reclames op tv, allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal: deze 2 dagen in het jaar zijn heel speciaal. Vrede op aarde en niemand mag met kerst alleen zijn. Je viert het met vrienden en familie met luxe cadeaus, exclusieve gerechten, heerlijke wijnen, oogverblindende kerstversiering en prachtige kleding. Alsof je met kerst niet alleen de kerstboom versiert, maar ook letterlijk het leven zelf.

De kerstman als mascotte? 

Zelf ben ik al jaren op zoek naar een manier waarop ik de kerst bijzonder kan maken voor mijn zoontje en mij. Ik ben niet gelovig dus de geboorte van Jezus maakt wel onderdeel uit van onze kerst, maar is niet iets waar we voor naar de kerk gaan. En het verhaal van kerstman vind ik in tegenstelling tot Sinterklaas magertjes aangekleed. Hij maakt geen intocht en verblijft niet expliciet bij ons in Nederland. Hij is er gewoon als een soort mascotte / verbeelding van kerst. Mij met zijn lachende ogen vragend aankijkend wat ik dit jaar van de kerst ga maken?

Lampjes in de kerstboom

Tja na al die prachtige plaatjes, kan ik voor mijn gevoel dan eigenlijk alleen maar “ falen” om er een heel leuk feest van te maken. Wordt dit dan een hele treurige column? Nee zeker niet! Want mijn zoontje van 6 heeft heel veel zin in de kerst! Toen ik aan hem vroeg waarop hij zich het meest verheugde en ik zijn antwoorden hoorde, gaf mij dat de inspiratie de kerst weer vanuit kinderogen te kijken. Kinderogen die nog geen grote verwachtingen hebben en hele kleine dingen gewoon al leuk blijken te vinden, zoals de lampjes in een kerstboom.

Huis vol herinneringen 

Dit realiserende dacht ik ook weer aan mijn moeder en hoe zij de kerst organiseerde. Ze was een vrouw van tradities. Elk jaar van 20 december t/m 6 januari wist ik precies wat er ging gebeuren. Van het uitzoeken van de kerstboom, tot het opzetritueel en de uithuisplaatsing op 3 koningen. Zodra het kerstvakantie was, versierde ze het hele huis met “ herinneringen”. Herinneringen aan haar ouders door hun kerstballen in de kerstboom te hangen en het huis aan te kleden met alle knutsels die mijn zus en ik op de lagere school hadden gemaakt. Met daarbij de spulletjes die ze had gekocht op de kerstmarkt in Leer waar ze elk jaar naar toe ging.

Geen kerst zonder engeltjes

Het mooiste dingetje dat ze daar ooit had gekocht, was een kaarsenstander met engeltjes, waarin 4 kaarsjes konden branden. Zodra de kaarsjes aan gingen, begonnen de engeltjes te draaien en tingelden ze. Tijdens de jaarlijkse kerstontbijtjes, het gourmetten en het kerstdiner met rollade, kon ik er eindeloos naar kijken. Stellig ervan overtuigd dat het kaarsenstandertje van mij was. Maar mijn zus was dezelfde mening toegedaan en dus hebben we daar heel wat ruzie over gemaakt. Niet echt de kerstgedachte, ha ha, maar het geeft wel aan hoe we eraan gehecht waren en dat de kerst zonder engeltjes geen kerst was.

Kinderogen

Hoe gaaf zou het zijn, als ik voor mijn zoontje en mij ook zulke rituelen zou kunnen creëren? De kunst is daarin mijn volwassen ogen los te laten. En met een lege “ kerststal” te beginnen en samen met mijn zoontje te kijken waarmee en met wie wij de kerststal willen vullen. Voor mijn zoontje is het al helder wat erin dient te staan: een gourmet setje, een sjoelbak met opa, tante en haar gezin daaromheen, een kerstboom met heel veel lichtjes en zijn muziekmakend kerstbaantje, waar vrolijke kerstliedjes uitkomen. Het liefste wil hij die het hele jaar in de kamer maar mag van mij mag het alleen met kerst.

Mijn eigen schilderij van kerst

Zelf ben ik van plan nog wat kleine leuke tradities toe te voegen. Zoals een cadeautjes speurtocht, een kerstfilm ritueel en een kerstklok (waarop 24 vakjes staan met wat we allemaal zouden kunnen doen). En natuurlijk doen we iets voor een ander, de film A Christmas Carol daarin als voorbeeld nemend. Als ik het opschrijf merk ik, dat het me helpt zo mijn eigen schilderij te maken van wat ik kerst zou willen laten zijn en welke betekenis ik eraan wil geven. Daarbij heb ik geen illusie dat we 56 uren lang op een gelukswolk zitten. Maar bij ons klinkt dit jaar zeker een vrolijk kerstgeluid, net als de engeltjes standaard. Met een knipoog naar mijn moeder,  als de vleugels van mijn vlucht.

KerstAnders

Wil jij ook eens kerst anders vieren?
Met gelijkgestemden kerst vieren in een andere locatie kan ook. Samen met anderen zijn en genieten van wat er wel is. Samen eten, verhalen vertellen, ervaringen delen, workshops volgen en naar buiten voor een wandeling in het nabijgelegen natuur gebied. Het kan allemaal bij KerstAnders. Met dreamtimehealing op de middag van eerste kerstdag, en meer mooie hartverwarmende rituelen. Ook deze kerst is er genoeg ruimte om met inachtneming van de regels om samen fijne kerstdagen te vieren.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights