Hoe rooibosthee bewijst dat jij niet dom bent

“Ik ben dom!”
“Ik ben niks waard!”
“Ik ben te dik!”
“Ik ben te dun!”
“Ik ben te gewoon!”
“Ik ben niet mooi!”
“Ik kan dat toch niet!”
“Niemand vindt mij aardig!”

Wat een oordelen vellen we dagelijks over onszelf. En áu, wat doet dat elke keer pijn! Wat zeg jij tegen jezelf als je ’s ochtends in de spiegel kijkt? Grote kans dat je er niet blij van wordt. Het zijn gedachtes. Maar zijn ze waar? Nee. Ze zijn niet waar. 

Rooibosthee

Kijk maar: Neem een kopje rooibosthee.
De een is er gek op! De ander vind het niet te drinken. Dat kan. Toch? Zoveel mensen, zoveel smaken. Precies. En die kunnen ook nog in de loop van de tijd veranderen. Ik was vroeger gek op rooibosthee maar je maakt me er nu niet blij meer mee. Zegt dit iets over het kopje rooibosthee? Wordt dit er anders van als iemand er anders over denkt? Nee, natuurlijk niet. Het blijft precies hetzelfde kopje rooibosthee. Logisch toch?  Dus: wat iemand denkt, zegt niets over het onderwerp van die gedachte. Het zegt alleen iets over de persoon zelf: wat die lekker vindt in dit geval. Op dit moment. 

Jij bent niet dom!

Nu terug naar jezelf. Stel, jij zegt tegen jezelf: “Ik ben dom.” Dan zegt dat dus niets over of jij dom bent of niet. Het zegt alleen iets over hoe jij over jezelf denkt, op dit moment. Er zullen zeker mensen zijn die jou wel slim vinden. Al kan je je dat nu misschien niet voorstellen. “Ik ben dom” is dus niet waar. Je kunt natuurlijk wel vínden dat je dom bent, maar dat wil niet zeggen dat je het ook bént. 

Zo’n negatief oordeel over jezelf is dus per definitie niet waar. Jij bent het over jezelf gaan geloven. Door wat je in je omgeving ziet, hoort en leest. O, o, die sociale media! Of door wat je vroeger is verteld misschien, door je ouders of door een leraar op school.  Dit blijven geloven heeft een enorme invloed op je geluksgevoel. Hoe vaker je het tegen jezelf zegt, hoe ongelukkiger je jezelf gaat voelen. 

Dus:
Vind jij van jezelf dat je dom, lelijk, te klein, te groot, te dik, te dun of misschien wel niet spiritueel genoeg bent? Ach, het zijn maar gedachtes die je bent gaan geloven. Het zegt gelukkig niets over wie je werkelijk bent. Jij bent gewoon een geweldig mooi mens!

Oefening

Wat zeg jij allemaal tegen jezelf? Maak maar eens een lijstje. Schrijf het op en lees het een paar keer door. Wat doet het met je dat je dit allemaal over jezelf gelooft? Hoe voelt dat? Waar voel je dat in je lijf?
Enneh… word nou niet boos op jezelf omdat je dat tegen jezelf hebt gezegd. Want dan doe je namelijk hetzelfde: je zegt tegen jezelf dat je stom bent dat je dat tegen jezelf hebt gezegd. En dat is niet waar, dat hebben we net gezien.

Margriet Moerenhout
Deze zomer van 2021 geef ik workshops enneagrammen bij VakantieAnders
Coachpraktijk De Levenspuzzel

Add a Comment

Your email address will not be published.