fbpx

 

 

We zijn met  een gezelschap van twintig mensen bij elkaar om Kerst eens anders te vieren. Mannen en vrouwen die allemaal zin hebben in fijne dagen en samen met andere willen zijn. De een kiest ervoor om niet thuis bij familie te zijn, een ander voelt zich het vijfde wiel aan de wagen en weer iemand anders wil gewoon geen stress en lekker verzorgd en verwend worden om uit te rusten en te genieten. We zijn in een mooie accommodatie in Havelte (Drenthe)  waar we elk jaar Kerst èn OudenNieuw vieren.We hebben de woonkamer sfeervol aangekleed met lichtjes, versieringen, eucalyptus en een prachtige grote boom waar alle gasten ook nog iets in mogen hangen om de ruimte meer van ons allemaal te laten worden.

In verbinding met elkaar

Aan het begin is de sfeer wat afwachtend, we blijven vijf dagen samen, iedereen moet zijn eigen plek vinden in de groep. De ontmoetingen zijn wat onderzoekend en voorzichtig. Op een andere manier Kerst vieren, los komen van gewoontes, brengt ook spanning met zich mee. Na het uitwisselen van een persoonlijk dilemma ontstaat er verbinding die gedurende de dagen samen alleen maar verder groeit. In de workshops wisselen in- en ontspanning elkaar af, in de tijd tussendoor is er veel tijd voor gesprekken, wandelingen en (h)eerlijk eten.

Voetmassage

Aan de voetmassageworkshop doen negen gasten mee. De anderen kiezen ervoor om te gaan wandelen in het fraaie nabijgelegen natuurgebied. Bij het masseren van elkaars voeten is de ontspanning groeiend en voelbaar. Het is herkenbaar en verrassend wat er gebeurt bij het aanraken van de voeten, het smaakt naar meer. Aan de rugmassageworkshop later deze week doen bijna alle gasten mee. Het genieten van de aanrakingen wordt intens beleefd.

Vedische kookworkshop

We gaan samen gezonde, lekkere gerechten bereiden in de vedische kookworkshop. Rada Meursing  geeft deze workshop. Het is haar vak, ze helemaal thuis in deze indiase keuken. Bij aanvang  vertelt ze dat er in de vedische keuken vegetarisch is en veel kruiden en groenten worden gebruikt. In haar enthousiasme weet ze bijna alle gasten mee te krijgen. Ook mensen die niet zo van koken houden, maar nu wel samen met iemand anders een lekker gerecht willen maken.
In tweetallen gaan we aan de slag in de keuken. Alle verse ingrediënten staan klaar, ook twee dozen met potjes kruiden.  Het saamhorigheidsgevoel wordt alsmaar groter. Er zijn werkelijke keukenprinsessen in ons gezelschap, dat is een verrassende ontdekking. Als alle gerechten klaar zijn, presenteren we ze op tafel, de samosa’s, basmatierijst met rode bietjes, panircurry, Bengaalse stoofpot, spinazie raita en nog veel meer heerlijkheden. Het is smullen op onze kerstavond.

Middelpunt van je eigen leven

Een meditatiedans met bewust zijn van je ademhaling is fijn om samen te doen. Zeker met Kerst geeft dit een mooie zachte energie. Het is lekker om de vloeiende beweging te maken, actief te voelen en waar te nemen hoe het met jezelf is. In deze dans kun je heel goed voelen dat je zelf het middelpunt van je eigen leven bent.

De dreamtimehealing op eerste kerstdag is liefdevol en intens. Liggend op een matje meegevoerd worden naar een diepe ontspanning, naar mooie oorden en luisteren naar de geluiden van klankschalen, oceandrum, rainstick en sjamanendrum. Samen met Luc is het elke keer weer een feestje om dit te geven, we genieten er zelf ook van.

Openhartige gesprekken en nieuwe inzichten

Bij het spelen van het bordspel Tarot-labyrinth worden openhartige gesprekken gevoerd. Bij het mantra zingen genieten we van het zingen zelf en ervaren we hoe bevrijdend het werkt. In de workshop familie opstelling gaat het pittig eraan toe om verrassende nieuwe inzichten te ontdekken.

Als groep zijn we gegroeid en hebben we het samen goed naar onze zin. Op de laatste avond kijken we nog even naar de Tzolkin van de Maya kalender waarbij er veel herkenning is. En als we later op de avond de muziek nog even luider zetten ontpopt Jasmijn zich tot een ware entertainer op de dansvloer bij ‘I want to break free’ van Queen.

Cadeautjes

Op de laatste dag ronden we speels, luchtig en vrolijk af. We ontvangen allemaal een cadeautje; een lijst met mooie, lieve warme woorden over jezelf. Het hardop voorlezen van deze teksten is ontroerend. Het raakt wat er is geschreven. Hoe mooi is dat! Wat een bijzondere kerstpresentjes. Om mee naar huis te nemen en te bewaren. Als groep gaan we uit elkaar, de meesten gaan naar huis en anderen blijven voor de massagedagen.

Wil jij ook eens geheel anders de kerstdagen vieren?
KerstAnders is er weer van 23 tot en met 27 december 2019 in Havelte (Drenthe).

 

 

 

 

 

 

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights