fbpx

Hoewel er op dit moment veel te doen is om Sinterklaas, staat het feest – zeker pakjesavond – voor mij voor verbinding, vriendschap en samen genieten. Dingen die ik ook vind bij de activiteiten van Vakantie Anders. Bijvoorbeeld tijdens een ‘bonte avond’ ter afsluiting van een vakantieweek. Waarbij je net als tijdens pakjesavond ook niet precies weet wat er gaat komen. Maar wel weet dat iedereen die wat heeft voorbereid dat met de intentie doet om samen plezier te maken. Hierbij mijn blog over hoe ik gevoel van verbondenheid beleef tijdens de Sinterklaasperiode, op 5 december zelf met zoals dat hoort een surprise (verrassing) erbij. 

Een heel jaar Sinterklaas?

Er is een feest per jaar, waar ik me erg op verheug en dat is Sinterklaas. En dan bedoel ik niet de aankomst met stoomboot, de winkels vol met snoepgoed, het uitbundig cadeautjes kopen of de 3 pietenjournalen, die je inmiddels op TV kunt volgen. Nee dan heb ik het vooral over pakjesavond. Noem me ouderwets, maar ik houd van lootjes trekken, gedichten, surprises maken en het plagen dat daarbij komt. Het is voor mij de avond waarop je kunt laten zien, dat wat de ander bezig houdt in zijn of haar leven, jou ook bezig houdt. Even is er geen TV, internet of radio. Maar er is een berg met pakjes en namen, waarvan je niet weet voor wie welk pakje is en wat er in zit. En je weet al helemaal niet wat Sint in zijn grote boek over jou heeft gelezen.. en welke dingen je over jezelf terug gaat lezen op papier. Ook al ben ik nu 44 jaar, ik kan er geen genoeg van krijgen het met mijn familie te vieren.

Een boekje open 

Om op de avond zelf origineel uit de hoek te kunnen komen, houd ik sinds jaar en dag een boekje bij over mijn familie leden, waarin ik bijzondere gebeurtenissen opschrijf. Dingen die in de loop van een jaar gebeuren, noteer ik erin. Zodat als het heerlijke avondje eraan komt, ik genoeg ‘materie’ heb om uit kiezen voor gedichten en surprises. De dingen die ik opschrijf variëren van de mooie dingen die de persoon heeft meegemaakt, maar ook de ergernissen, het verdriet, de vakantie bestemmingen, bijzondere prestaties die zijn verricht, of kleine grappige voorvallen. Voor dit jaar staat er bijvoorbeeld de eerste bestelling van mijn vader met Bol.com op de lijst (wat een bevalling was dat ;-)), de prachtige dansvoorstelling van mijn nichtje waarin ze schitterde op toneel als nooit te voren. En het chocolade museum dat mijn neefje met plezier in Hamburg bezocht, waarna ik een foto van hem met een chocoladesnor kreeg. Zo wordt het op 5 december een soort jaaroverzicht met heel veel humor en herinneringen. Wat een rijkdom, niet uit te drukken in cadeaus.

Een cadeautje open 

Voor mijn zoontje van bijna 5, is het Sinterklaas feest uiteraard precies andersom. Hij zit met z’n neus voor de TV als Sinterklaas aankomt. Kan zich moeilijk beheersen als hij al dat lekkers in de winkel ziet en hij kan elke dag niet wachten tot hij Dieuwertje op de TV ziet. Op de avond zelf is een gedichtje van 4 zinnen al bijna te veel. Hij kan het luisteren aan het begin nog net opbrengen, maar halverwege zie ik toch al een hand naar het pakje gaat om het eerste plakbandje los te maken. En zodra het laatste woord is gezegd, wordt het papier eraf gerukt en gilt hij het uit, hoe blij hij is met wat hij heeft gekregen. En aan het einde van de avond, voelt hij zich ook heel rijk. Maar dan natuurlijk vooral met al dat nieuwe speelgoed waar hij mee kan spelen. Want wat kan die good old Sinterklaas toch goed verwennen.

Verrassing 

Hoe ver de werelden van mij zoontje en mij ook uit elkaar lijken te liggen, overeenkomst is dat we tijdens Sinterklaas enorm verrast worden en blij zijn. En ook al ben ik eerlijk gezegd, zeker vanuit het gezichtspunt van mijn zoontje de laatste jaren wel een beetje opgelucht dat die goede oude man en z’n pieten weggaan op 6 december. Want man, wat zit die heilige 3 weken lang boven in zijn koppie. Ik voel ook altijd een beetje weemoed, als het feest over is. Natuurlijk ik heb wel weer het boekje dat ik bijhoud met daarbij de voorpret, maar ga ik natuurlijk niet zo maar op een zondag een surprise knutselen of gedichtjes schrijven. Alhoewel.. wat houdt me tegen? Zou ik het komend jaar, niet het hele jaar door een beetje Sinterklaas kunnen spelen? Door af en toe een verrassing naar iemand te sturen met een lief gedichtje? Zomaar uit het niets? Als verrassing? Want waarom altijd wachten met de mooie en bijzondere dingen tegen iemand zeggen, als er een reden voor is, zoals een vertrek, verjaardag of jubileum. Of het alleen maar laten zien op Social Media met een like. Ik neem me bij deze voor.. komend jaar ben ik een heel jaar Sinterklaas. En ik ga met jullie delen, wie of wat en hoe ik in het zonnetje heb gezet. En met wie ik ga beginnen.. tja dat is natuurlijk nog een verrassing.

Veronique

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights