fbpx
Een blog van Nicole Klip. Zij is een van onze vaste bloggers en geeft Tarot workshops bij onze activiteiten. 

Kaarten hebben een sterke aantrekkingskracht. Je trekt of krijgt er een en het is elke keer toch weer een verrassing hoe raak de boodschap van de kaart is. 

Nu zou je kunnen zeggen: “Elke kaart heeft zo’n boodschap, dus in feite maakt het niet uit welke je krijgt. Om daar nu een groot belang aan te hechten…” Dan is overduidelijk je ratio aan het woord. Die kan niet zoveel met kaarten. Het is namelijk niet rationeel verklaarbaar, laat staan wetenschappelijk verantwoord.

Je gevoel en je onbewuste daarentegen kunnen er geen genoeg van krijgen. Gelukkig mag dat deel van ons steeds meer haar zegje doen. 

Een verrassing met een diepe(re) laag

Een speciaal kaartspel in het enorm grote aanbod is de tarot. Deze kaarten staan, al zeg ik het zelf, op een hoger en zelfs wel magisch plan. Dit magische komt, onder andere, door de grote hoeveelheid symboliek die op een enkele kaart te vinden is. Eén kaart vertelt namelijk een heel verhaal. Een verhaal dat ook nog eens flexibel meebeweegt met de vraag van degene voor wie de kaart is. Want eenzelfde kaart heeft voor jou een heel andere betekenis dan voor mij.

Toekomst voorspellend?

In een legging van de tarot kijk je naar de beweging die jij aan het maken bent. Dus in zoverre kan je spreken van kijken in de toekomst. Alleen hangt die toekomst compleet af van de keuze(s) die jij na de legging maakt. Als je goed naar de boodschap van de kaarten luistert, gaat het vooral om de inzichten die ze je geven: Wat speelt er nu en hoe verhoud jij je daartoe? En wat doe jij vervolgens met die inzichten? 

Contact met je onbewuste

Naast de inzichten die de kaarten je geven, helpt de tarot je om in contact te komen met je onbewuste. Ze spreken een diepere laag in jou aan. Een laag die zich meestal op de achtergrond houdt. Sprekend met een zachte, soms fluisterende stem. Dit geheel in tegenstelling tot de stem van de ratio, die hard en vooral ook op de voorgrond staat te roeptoeteren.

Ingewikkeld om de tarotkaarten te lezen?

Jarenlang heb ik gedacht dat het heel erg moeilijk is om de tarotkaarten te lezen. Dat dit alleen maar bedoeld is voor een klein, select groepje. Het liefst zou ik nu zeggen dat niets minder waar is. Alleen is dat niet helemaal zo. Twee dingen zijn heel belangrijk: je moet je open kunnen stellen voor je onbewuste (je intuïtie) en kennis hebben van een aantal basis kenmerken van de kaarten, zoals de 4 symbolen (staven, zwaarden, bekers en pentakels) en de betekenis van de getallen. 

Maak ruimte voor je intuïtie

Maar vooral geldt: luister naar je gevoel. Creëer ruimte voor jouw intuïtie. Richt je op het naar voren halen van de inzichten die in jou verscholen zitten. Ja, je leest het goed. Die inzichten zitten al in jou. Het is aan jou om je daarvoor open te stellen. En om die boodschap inzichtelijk te maken, daar helpt de tarot jou bij. En precies dat is voor mij de verrassing van de tarot.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights