Tips om mensen te leren kennen

Voor kinderen is het over het algemeen heel erg eenvoudig om nieuwe vrienden te maken. Peuters en kleuters zien een kindje dat ze niet kennen en stappen er zonder te aarzelen op af. Zodra er een beetje gekletst is, krijgt het kindje meteen de stempel ‘vriend’ op zich geplakt en kan het spelen beginnen. Voor volwassenen ligt dat vaak een beetje anders. Ze zijn wat sneller bevooroordeeld, komen niet op plaatsen waar ze nieuwe mensen kunnen ontmoeten of vinden het moeilijk om onbekenden aan te spreken. Vakantie Anders laat zien dat het Anders kan. Sta open voor het leven, zodat je gemakkelijker nieuwe vrienden kunt maken.

1. Doorbreek je patroon

Als je moeite hebt om nieuwe mensen te ontmoeten, zit je waarschijnlijk vastgeroest in een patroon. Je werkt fulltime en hebt hobby’s die je in je eentje uit kunt oefenen. Misschien ben je wel net verhuisd, of kort geleden gescheiden. Allemaal redenen waardoor je het gevoel kunt hebben dat je er alleen voor staat. Op zo’n moment is het belangrijk dat je het patroon doorbreekt en op zoek gaat naar manieren én plaatsen om nieuwe mensen te ontmoeten. Je kan je wekelijkse hardloopmoment in verenigingsverband gaan doen, of groepslessen gaan volgen bij de lokale fitnessclub om met meer mensen in aanraking te komen.


2. Zoek nieuwe mensen op

Je maakt nieuwe contacten door bewust naar mensen op zoek te gaan. Dat is simpel gezegd, maar misschien moeilijker gedaan. Als het niet in je natuur zit om spontaan een kletspraatje met iemand te beginnen, knoop je ook niet zo snel een gesprek aan met een onbekende bij de bushalte. In dat geval  is gemakkelijker om naar gelegenheden te gaan, waar het ‘elkaar ontmoeten’ centraal staat. Het is helemaal ideaal als deze ontmoetingen wekelijks of maandelijks herhaald worden. Op die manier krijg je rustig de gelegenheid om mensen iets beter te leren kennen, voordat je besluit met ze mee op stap te gaan.

Maar waar vind je nou nieuwe mensen? Moet je daarvoor echt bij een bushalte gaan zitten wachten? Natuurlijk niet. Als je wat verder kijkt dan je neus lang is, kun je vast wel wat ontmoetingsplaatsen bedenken. VakantieAnders geeft je alvast wat voorbeelden:

3. Vakantie

Als je ontspannen en uitgerust bent, stijgt je zelfverzekerdheid. En hoe word je ontspannen? Ga lekker op vakantie, ook als je bijvoorbeeld single bent! In de community van VakantieAnders staat het ontmoeten van (nieuwe) mensen centraal. Er zijn leuke workshops, waarbij ‘jezelf leren kennen’ centraal staat. Hoe zelfverzekerder je bent, hoe gemakkelijker je nieuwe contacten legt. Je kunt tijdens je vakantie bij VakantieAnders een workshop Neuro Linguïstisch Programmeren volgen, waarbij je leert om effectiever met anderen te communiceren.

4. Nieuwe mensen rondom huis

Zoek je manieren dichterbij huis? Kijk eens in je adresboek Misschien heb je er wel kennissen in staan die je graag beter zou leren kennen. Kom in contact met de vrienden van je vrienden, of herstel verwaterde vriendschappen. Volledig nieuwe contacten kun je maken bij de opening van het plaatselijke cafeetje of als je actief lid wordt van een sport- of hobbyclub. Gebruik de uitnodigingen voor feestjes om contact te maken met de buurman van de jarige, de nicht van de bruid, of desnoods de cateraar. Netwerkborrels of vrijwilligerswerk bieden je ook veel mogelijkheden om mensen te ontmoeten.

5. Sta sterk

Veel mensen zijn verlegen of terughoudend, omdat ze bang zijn wat anderen van hun denken. Of het nou een kwestie is van schaamte, onzekerheid of iets anders, het is erg belangrijk om je schroom naast je neer te leggen. Dus trek die buik in, steek je borst vooruit, loop zelfverzekerd en stap op de persoon die je interessant vindt af. Iemand moet wel een complete hork zijn, wil hij of zij je de rug toekeren. Dat soort mensen wil je toch niet eens leren kennen? Ben jij het ook verleerd hoe je zomaar op iemand af kan stappen? VakantieAnders kan je leren hoe je kunt ‘ontmoeten’.

6. Je lichaamshouding

Als je het lef hebt gehad om iemand aan te spreken, is het belangrijk dat je ook tijdens het praten laat zien dat het gesprek je interesseert. Je lichaamshouding is daar grotendeels verantwoordelijk voor. Als je tijdens het gesprek met je ogen de zaal blijft scannen, lijkt het net of je naar een betere gesprekspartner op zoek bent. Als je je wegdraait of erg onderuit gaat zitten tijdens het gesprek, kom je ongeïnteresseerd over. Zorg ervoor dat je lichaamstaal met je woorden overeen komen. Dat maakt de ontmoeting waardevoller.

Ook als je het nog niet aandurft om zelf nieuwe mensen aan te spreken, is het verstandig om aan je zelfverzekerde uitstraling te werken. Als je een open, vriendelijke, positieve energie uitstraalt, knopen vreemden eerder een praatje aan met jou. Als je voorovergebogen, als een verlegen vogeltje in een hoekje zit weggedoken, word je sneller over het hoofd gezien. Laat jezelf zien, je mag er zijn!

Van koetjes en kalfjes tot het wel en wee van het boerenleven
Een gesprek aanknopen met iemand is aan bepaalde etiketten verbonden. De ongeschreven regels bepalen dat je het niet meteen over iemands salaris moet gaan hebben. ‘Wat een dure kleding heeft u, u zal vast een huizenhoog salaris hebben’ is in de meeste kringen geen goede binnenkomer. Het is ook niet verstandig om het direct over iemands relatie te willen hebben. Je bent tenslotte geen roddelaar, of wel? Begin met onbeduidende zaken, zoals de feestlocatie, het aanwezige eten, of hoe je op de locatie verzeild bent geraakt. De welbekende koetjes en kalfjes. Ben je van ‘het welzijn van elkaars koeien’ op de hoogte? Dan kun je vragen stellen over het ‘verdere boerenleven’. Als de basis gelegd is, kun je meer diepgang geven aan het vervolg van je gesprek.

7. Ratelen

Sommige mensen hebben de neiging om te gaan ratelen als ze zenuwachtig zijn. Als een ware spraakwaterval leggen ze hun hele hebben en houden op tafel, wat de gesprekspartner erg af kan schrikken. Eigenlijk ligt de nadruk bij een eerste kennismaking niet op zoveel mogelijk over jezelf vertellen, of zoveel mogelijk over de ander te weten komen. Bij een kennismaking probeer je in eerste instantie te achterhalen of er raakvlakken zijn tussen jullie. Je beoordeelt of je iets gemeen hebt, waarover je verder kunt kletsen. Misschien heeft de ander een hobby die jij razend interessant vindt. Je komt het meeste over elkaar te weten als je open vragen kunt stellen. Dus niet de geijkte ja of nee vragen, maar vragen die je in een zin moet beantwoorden. Dit biedt ruimte voor een dialoog.

8. Blijf contact houden

Nieuwe mensen ontmoeten is niet hetzelfde als vrienden maken. Het idee van vrienden is dat je elkaar vaker terugziet. Daar moeten beide partijen voor open staan en hun best voor doen. Want elkaar terug zien, betekent contact onderhouden, ook nadat de vakantie of cursus is afgelopen. Nodig iemand uit om eens iets buiten het (normale) ontmoetingsmoment te doen. Spreek bijvoorbeeld af om samen op een terrasje te gaan zitten. Klikt het daar ook? Blijf dan samen afspreken. Wil het niet lukken? Accepteer dat dan en steek voortaan je energie in andere contacten.

In het kort

Zoals je ziet aan de tips, hoeft het ontmoeten van nieuwe mensen en het maken van nieuwe vrienden helemaal niet moeilijk te zijn. Maak het daarom in je hoofd niet groter dan het is. Zorg ervoor dat je lichaamshouding goed is, dat je open vragen stelt en iemand uitnodigt of uitnodigingen accepteert als het lijkt te klikken. Was de eerste afspraak een succes? Blijf dan regelmatig contact houden, om de vriendschap te versterken.

Add a Comment

Your email address will not be published.