Volg je dromen, ze weten de weg.

Ik word bijna wakker. Nog net niet helemaal, ik voel nog een staartje van een droom. Zie nog de beelden voor me terwijl ik ook al weet dat ik wakker word...

Dan ben ik ineens wakker en is de droom weg. Of toch niet? Wat waren die laatste beelden? Ik pak het staartje van die droom vast en trek er voorzichtig aan. Dan komen de beelden langzaam weer tevoorschijn.

Herken jij dit? Kan jij je je dromen herinneren? En hoe kijk jij eigenlijk naar dromen? Herken je deze uitspraken bij jezelf:

“Dat had je gedroomd!“
“Ik zal jou wel even uit de droom helpen!”
“Dromen zijn bedrog!”

Veel mensen geloven niet zo in hun dromen. Ze vinden ze maar raar, onbegrijpelijke wartaal.

Of koester jij je dromen en onderzoek je ze? Een oude Joodse uitspraak luidt:
“Een niet begrepen droom is als een ongeopende brief aan jezelf.”

Zo kijk ik er ook naar. Iedere droom, hoe cryptisch hij op het eerste gezicht ook lijkt, heeft je iets te vertellen. Dromen zijn de boodschappers van je ziel. Of van je hogere Zelf, van je gidsen, van De Bron. Hoe je het ook maar wilt zien.

Ik schrijf al mijn dromen op. En de betekenis die deze droom voor mij heeft. Soms is het een antwoord op een vraag, soms een richting die ik kan nemen bij het maken van een keuze. Soms is het een spiegel die me laat zien waar ik mee bezig ben of tegenaan loop en wat dat met me doet, hoe me dat belemmert. Ik koester mijn dromen, ze wijzen me de weg in het leven.

Maar ik droom nooit…

Dat zeggen veel mensen en zo ervaren ze het ook. Maar iedereen droomt. Iedere nacht heb je een aantal dromen. Ook als je je ze niet kunt herinneren zijn ze er en hebben ze invloed op je leven. Ze sturen je dan via je onderbewuste aan.

Maar waarom zou je ze dan moeten opschrijven, als ze onbewust ook werken? Als je ze bewust beleeft en kunt duiden, dan geeft je dat veel helderheid over wie je bent en kun je bewuste keuzes maken. Hierdoor werkt de droom veel sneller en effectiever dan als hij alleen onbewust zijn werk kan doen.

Een droom is een cadeautje, maar het uitpakken is soms een hele puzzel.  

Ja, je moet wel een beetje van puzzelen houden als je je dromen wilt duiden. Ik gooi ook wel eens de vraag ‘de lucht in’:  “Kan het niet wat duidelijker jongens?” Maar blijkbaar houden ze daarboven wel van een geintje. Of ze vinden dat je er wel wat moeite voor mag doen om hun boodschappen te begrijpen. Het is als een cadeautje dat met heel veel lagen papier en een hele rol plakband zit ingepakt. Dan is het even zoeken naar de goede schaar en het plekje waar je die het makkelijkst in kan steken. Er zit altijd wel ergens een beginnetje aan een droompakketje. Hoe vaker je een droom uitpakt, hoe handiger je erin wordt om dat beginnetje te vinden en het cadeautje uit te pakken.

En dan…

Brengen die dromen je dichter bij jezelf, ze halen je uit de dwangbuis van het dagelijkse leven. Je dromen volgen is leven vanuit je ziel. Het is leven in vrijheid.