Verbinding met je hart

‘Wat is voor jou het allerbelangrijkst?’ De vraag staat op een kaartje dat ik trek. Van alles schiet er door mijn hoofd. Vriend, zoon, konijnen, huis, tuin, bos… Poeh, dat is al een flinke rij. Een protesterende stem neemt het over: “Waarom kiezen? Dit is weer zo’n bizarre vraag. Dat kan toch niet. Flut.”

Kiezen roept weerstand op

Ah, ik ga dus de weerstand in. Wil niet kiezen tussen al die belangrijke mensen en elementen in mijn leven. Ik begrijp het. Ze zijn allemaal even belangrijk. Zou er dan iets zijn dat nog belangrijker is?

De weerstand wil het nog steeds overnemen, pruttelt na dat ik wel iets beter te doen heb dan deze prutvraag te beantwoorden. Ik doe mijn ogen dicht en verplaats mijn aandacht naar mijn adem. Rustig adem ik, via mijn neus, naar mijn buik toe. Even rustig adem ik uit. Het wordt stil in mijn hoofd.

Het zachte gevoel van verbinding

Zo ademend maakt mijn hart een sprongetje. Een heerlijk, zacht gevoel. Een gevoel van herkenning. Een gevoel van verbinding.

Ik glimlach. Ja, dat is het. Dat is het antwoord. Wat voor mij het allerbelangrijkst is, dat ben ik zelf. Lang heb ik geleefd zonder dat ik echt in verbinding was met mijzelf. Ik deed wat de buitenwereld van mij verwachtte. School, studie, baan, ik deed mijn best, alles lukte ook wel. Maar was ik in contact met wat er in mijn hart leefde? Nee dus.

Zo makkelijk is dat ook niet, dat contact maken. Vele oordelen en overtuigingen hebben een sterk harnas om je hart heen gebouwd. Je mag het wel aan anderen geven, niet aan jezelf.

Jouw hartsverbinding

Wat ik echter de afgelopen jaren, dankzij diverse persoonlijke ontwikkelingstrajecten, heb geleerd, is dat je pas echt contact met anderen kunt maken, als je in verbinding bent met jezelf. Je raakt dan een diepere laag, zowel bij jezelf als bij de ander. Vanuit een onbewuste herkenning van het ene hart naar het andere.

Het contact dat op die manier ontstaat, stroomt als vanzelf. Vrijelijk, vrolijk, als een helder beekje in een weiland vol rode, gele en witte bloemetjes.

Dat harnas mag af. Adem rustig in en uit, en maak verbinding met je hart.