Snap jij waarom Kerst elk jaar op dezelfde datum is en de andere feestdagen niet?

De data van de feestdagen in december zijn anders dan de feestdagen door het jaar heen. Kerstmis valt altijd op 25 december terwijl Pasen, hemelvaart en Pinksteren telkens een ander datum gevierd worden. Ik heb mezelf heel vaak afgevraagd wat de reden daarvan is. Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin in het zuiden van het land. Alles en iedereen om ons heen was katholiek, scholen, kerken, familie en dus ook de feestdagen. Als kind had ik geen weet van andersgelovigen binnen het christendom, het verschil tussen katholiek en christelijk was mij ook nooit duidelijk. Maar dat vond ik niet erg, ik had er geen interesse in. In mijn puberteit werd mijn wereld groter en pas op mijn 19e kwam ik in aanraking met mensen uit christelijke gemeen­schappen waar strenge en andere regels waren. En geen televisie in huis, ik wist niet wat ik hoorde. Ik ontdekte dat het katholieke geloof een bourgondische leefwijze had. Dat was heel gewoon voor mij.

Joodse feestdagen ook op wisselende data

Later heb ik bijna 16 jaar in een orthodox joodse zorginstelling gewerkt. Hier heb ik kennisgemaakt en met de wekelijkse sjabbat en de vele andere joodse feesten. Dit was weer een nieuwe wereld die in heel interessant vond. In de joodse tradities vallen de feestdagen als Pesach, Rosj Hasjana, Yom kipoer en Chanoeka ook elk jaar op een andere datum.

De maan gaf duidelijkheid

De magie van de maan trok mijn aandacht en ik ontdekte dat de invloed van deze planeet ook heel groot is op de aarde, de natuur en mensen. Ik heb volle maan vieringen gedaan, geleerd over de samenhang met astrologie, de andere planeten. Het werd mij duidelijk waarom de feestdagen jaarlijks een andere datum hebben.

Concilie van Nicea

Die dagen worden berekend vanuit maanstanden. In 325 na Chr. is in het Concilie van Nicea bepaald dat Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Ze gebruiken daarvoor de gregoriaanse kalender die wij nu ook gebruiken in onze jaartelling. Wanneer het Pasen is wordt dus vastgesteld via de maanstanden. Pinksteren is altijd 7 weken later op zondag. Hemelvaart weer 10 dagen voor Pinksteren op donderdag. Dat is allemaal met elkaar verbonden.

Kerstmis hoort bij de zonnewende in midwinter

Kerstmis daarentegen heeft een vaste datum, 25 december. Het is niet aan de maan maar aan de zon verbonden. Op 21 dec is het Midwinter, de kortste dag, de donkerste dag van het jaar. De zon staat op het laagste punt. De zon blijft drie dagen op dit punt staan. Heeft te maken met de nabijheid van de aarde aan de zon, de snelheid en de draaiing van de aarde. Pas op 25 december herrijst de zon, dan beweegt ze weer noordwaarts, op weg naar het hoogste punt.  De zonnewende, terugkeer van het licht. En precies die dag is door het Christendom ‘gebruikt’ als geboortedag van Jezus. De geboorte van het stralende kind, het licht! Dat verklaart  waarom Kerstmis elk jaar op 25 december gevierd wordt.

Lichtjes

De vele versieringen met kerst, een boom met lampjes in huis en de advent kaarsen en alle andere kaarsen die branden, is voor mij verbonden met het terugkerende licht, daar geniet ik van. Dat maakt voor mij deze dagen fijn. Waar en met wie ik ook ben.