Als we niet praten

‘The silence that’s fallen between us
Is the loneliest sound that I’ve heard
How can we find forgiveness
If we can’t find the words’


Tranen, elke keer weer, als ik Ilse de Lange haar nummer ‘When we don’t talk’ hoorde zingen. Rond mijn scheiding raakte me dat zo, want het was toen vaak zo moeilijk om in gesprek te blijven.

En nu, als ik het nummer weer hoor … tranen!

Nog steeds?

Nee, opnieuw.

Twee werelden

Nu om wat ik in de wereld zie gebeuren. Mensen die elkaar verliezen. De kampen die de afgelopen twee jaar zijn ontstaan en die elkaar soms zo hard bevechten. Het lijkt wel of ik in twee werelden terecht ben gekomen. Twee werelden die zo ver uit elkaar staan en die niet meer met elkaar praten. Niet meer naar elkaar luisteren.

De polarisatie is zo groot!

‘When we don’t share all the feelings
That are buried so deep
How can we know
What’s hidden behind these walls’

Hoe kunnen we zo hard oordelen over de keuzes van mensen als we niet weten op welke diepe gevoelens die keuzes zijn gebaseerd?

Zijn we vergeten zijn dat we allemaal gewoon mens zijn? Vergeten dat we allemaal onze angsten en ons verdriet met ons meedragen? Vergeten dat ieder mens de keuzes maakt die op dat moment het beste voelen? Dat je die keuzes maakt vanuit jouw diepere gevoelens en belevingswereld.

‘When so much goes unspoken
And sorry is left unsaid
The silence remains unbroken
And our hearts are breaking instead’

Zo komen we steeds verder van elkaar af te staan.
Verliezen we elkaar.
Breken er zo veel harten…

‘The honesty’s lost
And the tears say it all
When we don’t talk’

Liefdevolle wereld

Zijn we vergeten dat we, als we naar een betere, schonere, liefdevolle wereld willen, elkaar daarvoor nodig hebben? Dat we dat samen moeten doen?

Laten we de tweedeling vergeten en weer verbinden. Laten we ons herinneren dat we allemaal mens zijn. Laten we vragen stellen en luisteren. Dat kan. Als we elkaars mens-zijn en keuzes respecteren.

Onvoorwaardelijk.

Dan kan de liefde weer stromen en maken we werkelijke, grote stappen richting die nieuwe wereld, waar we allemaal zo naar verlangen.

Laten we praten!