fbpx

AndersWandeling

Het weer zit ons mee, de zon is er samen met een lekker fris windje waardoor het heerlijk wandelen is op deze Anders Wandeldag. Met een groep mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, en twee honden hebben we ons verzameld bij een kiosk aan de rand van de duinen van het Westduinpark in Den Haag. Via de egel opvang lopen we de duinen in en daarmee hebben we al meteen een ander pad dan de wandelaars die de kortste weg naar het strand kiezen. Na een voorstelrondje vertelt Dorine over het plan van deze dag, hoe zij de Anders Wandeling heeft bedacht en hoe ze ons de vele weetjes over de planten die we onderweg tegenkomen gaat vertellen.

Voelen wat er onder je voeten is

Na een klein stukje lopen komen we bij een prachtige duinpan met veel ruimte èn bomen met schaduw. Met een reeks vragen op papier mogen we een fijne plek kiezen om in stilte te gaan zitten. De vragen leiden ons een voor een langs de zintuigen en dat helpt goed om de mooie plek nog anders waar te nemen, te voelen wat er onder je voeten is te horen welke geluiden en zijn en te zien wat je allemaal ziet vanaf jouw eigen plekje. Het is er heerlijk stil….en ieder  van ons lijkt het fijn te vinden om even zo op jezelf te genieten van dit stukje natuur  tussen de  grote stad en de zee.uitzichtpunt in de duinen
Dorine deelt tasjes uit met het verzoek om goed om je heen te kijken en mooie spullen te verzamelen om eraan het einde van deze middag een natuurschilderij van te maken. Bloemen plukken mag behalve als er maar een van die bloem staat! We kijken anders en zien van alles liggen van houtstronkjes, takken, dennenappels, bloemetjes, schelpen en veel meer….

We lopen gemoedelijk samen verder, pratend met mensen die je al eerder hebt ontmoet en nieuwe contacten leggend met nieuwe mensen. Dorine vertelt interessante weetjes over zoet en zout water, over hoe het kan dat er in de droge duinen waar het zand geen water vast houdt toch wel bloemen en planten kunnen groeien.  Het is interessant. 

Zomerplannen

Ik geniet ervan om met mijn blote voeten over het zand te lopen, om de zachte wind door mijn haar te voelen en de zon op mijn huid te voelen.  Ik heb met de een een gesprek over massages, met de ander over de veranderende rol van moeder met jong volwassen kinderen. Daarin herkennen we elkaar, allebei kinderen in de leeftijd van 19-25 jaar. Met weer iemand anders praat ik over werk, hoe je het aanpakt, hoe je het combineert met alles wat je wilt doen, hoe dat niet altijd makkelijk gaat en hoe je daarin keuzes moet maken. En onderwijl lopen we inmiddels langs de branding, het water heeft een aangename verkoelende temperatuur. Er ontstaat een mooie gesprek over elkaar loslaten in een relatie, samen zijnen toch je eigen ding kunnen doen… Later hoor ik ook van anderen over hun mooie gesprekken.
Het gaat ook over de plannen van komen de zomer. Wie er naar VakantieAnders gaat, welke week, met wie en wat ze er graag willen doen. De een verschuift haar planning een week naar voren, de ander besluit nu definitief welke twee weken ze gaat, en de derde spreekt nu ook af dat ze en weer een week bij zal zijn.

Natuurschilderij

natuurschilderijtjesNa een korte lunch lopen we verder naar een prachtig uitzichtpunt waar we over de duinen heen de skyline van Den Haag kunnen zien en aan de andere kant wandelpad en het strand en de zee. Ik vind het adembenemend mooi!

De anders wandeling vervolgt zich en Dorine leidt ons naar een grote duinpan waar we in een kring even stilstaan en in rust met gesloten ogen luisteren ‘moeiteloos zijn’ luisteren. Het is mooi omdat het even relativeert, dat het allemaal niet zo groot en veel hoeft te zijn!

We worden uitgenodigd om ons eigen natuurschilderij te gaan maken met de gevonden spullen en na een mum van tijd liggen er wel 12 fraaie afbeeldingen op de zandgrond. We bekijken elkaars werken en zien de variëteit die er is ontstaan, grappig!

Het laatste stuk van de wandeling brengt ons langs een grote duinplas weer naar het beginpunt waar we bij de kiosk samen nog een ijsje eten, nagenietend van deze mooie Anderswandeling.

Moeiteloos zijn, hoe doe je dat?

Deze suggesties uit een geleide meditatie van Brandon Bays over moeiteloos zijn helpen je op weg;

‘Als je nu een, in absolute aanvaarding, kon besluiten op te houden met knokken….het opgaf…je ontspande….het gewoon liet gaan…?  Hoe zou je je voelen als je rustte in een zee van vertrouwen….louter zijn…moeiteloos zijn?     Hoe zou het zijn wanneer je de behoefte de zaken uit te puzzelen, op te lossen, te veranderen, recht te zetten zou laten varen?
Hoe zou het zijn wanneer je volkomen accepteerde wat er gaande is..?
Ontspan je maar in de omarming van louter zijn…je hoeft niets te doen…geen plannen te hebben….geen verlangens…niets te begrijpen…
alleen dit…alleen dit, hier, in de overvloed van al wat is.’

Carla.

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights