fbpx

 

Wat is een tipi?

De tipi’s van de indianen

Indianen stammen woonden in tipi’s. Ze verplaatsen deze regelmatig, in de zomer stonden de tipi’s in een grote kring op de open prairie op plaatsen vlakbij water en groen grasland voor de paarden, in de winter in valleien of bossen om beter beschut te zijn. De tipi’s waren degelijk en boden  beschutting tegen regen, zon en kou.
Er waren stammen die de tipi’s beschilderden zoals de Sioux en Zwartvoeten. Andere stammen zoals de Crow deden dat niet. Elke familie had zijn eigen plaats in de kring met de tipi’s. De ingang van de tipi was altijd op het oosten omdat daar de zon opkomt en de wind meestal uit het westen opsteekt.
Om in de tipi te komen moet je bukken en dan gaan de mannen linksaf naar binnen en de vrouwen rechtsaf. Bovendien was het beleefd om achter een zittend persoon langs te lopen.

De tipi’s waren ruim en comfortabel om in te wonen. In het midden brandde een vuur, meestal van rookloze gedroogde mest van de bizon. Daarnaast stond het altaar van de familie, waar de rook van zoet gras en wierook de lucht vulde. De bedden stonden langs de kant en waren gevuld met bizon vachten. Men zat op huiden en vachten en leunden tegen rugsteunen van wilgentenen. Het hoofd van de familie of speciale gasten zaten achter in de tipi. Kleding werd opgeborgen in speciale tassen en aan de palen hingen heilige buidels en oorlogstrofeeen. In de winter of bij regen werden alle maaltijden in de tipi op het vuur klaargemaakt.

Slapen in een tipi

Een tipi is een indianentent van waterdicht katoen. Een tipi wordt opgezet met palen en een doek in een cirkelvorm. In een tipi zit ook een binnentent omdat de buitentent iets van de grond staat en men anders een luchtstroom over de grond zou krijgen naar het vuur.

In een tipi hoort een vuur. Het is heel gezellig om in je tent bij het vuur te zitten, het houdt je warm Tipi bij VakantieAndersop koude dagen en bij regen houdt het de palen droog. Het kan een positieve invloed op de romantiek hebben om bij het vuur in je indianentent te gaan slapen. Met de rookflappen kan men aan de hand van de windrichting regelen dat er geen rook in de tipi komt.
Oorspronkelijk werden tipi’s gemaakt van buffelhuiden en kon men erin overwinteren. De tipi’s van katoen zijn meer een zomerverblijf. In een mild klimaat en met veel brandhout is het wel mogelijk te overwinteren in een tipi. Er is geen stormvastere tent dan een tipi. Zelfs bij windkracht 9-10 blijft hij trots staan, waar andere tenten het luchtruim kiezen.

 

Tipt bij VakantieAnders

Tipi’s bij VakantieAnders

Wij hebben tipi’s in verschillende maten van 5, 6, 8 of 9 meter doorsnee. De meesten zijn om in te overnachten en grote van 9 meter dienen als workshop- of vuurtipi of ze worden gebruikt voor het kinderprogramma. De kinderen kunnen er knutselen, chillen, spelletjes doen of ze verzamelen hier om erop uit te gaan naar het bos, rivier of andere plekken in de natuur.

In de vuurtipi brandt elke avond een kampvuur. Een plaats om verhalen te vertellen, gesprekken te voeren of gewoon kijken naar de vlammen van het vuur.

In de grote workshop tipi zijn er workshops zoals bijvoorbeeld tekenen, schilderen, tarotkaarten, djembe, schrijf-  of feelgood workshop!

 

Verified by MonsterInsights