fbpx

Winter

Veel mensen vinden de winter maar niets: koud, nat en donker. Maar voor mij geldt dat maar gedeeltelijk. Warmte in de zomer vind ik lekker, maar warmer dan 25 graden hoeft voor mij niet. En de kou in de winter? Dan kan ik mij tegen kleden. Regen daarentegen heb ik een hekel aan en helaas komt regen in alle jaargetijden voor, dus dat neem ik de regen in de winter maar voor lief.

Sneeuw 

Een echte winter met sneeuw en dichtgevroren sloten en plassen daar geniet ik van. Dwarrelende sneeuw die neerdaalt in het licht van lantaarnpalen doet alles veranderen in een sprookjesachtige sfeer…, ik kan er uren naar kijken. Zelfs mijn katten bekijken dit wonderlijke schouwspel en volgen de vlokken die langs het raam naar beneden glijden.

Natuurijs

Als kind zat ik op kunstrijden en heb kilometers weg geschaatst en gesprongen en nog steeds ben ik een schaatsliefhebber, maar dan alleen afstanden rijden en niet meer springen. Springen durf ik niet meer, afgezien van het feit dat dat mij waarschijnlijk ook niet meer zal lukken. Zodra de sloten e.d. in mijn omgeving dicht vriezen en ik de eerste waaghalzen op het ijs zie schaatsen, ben ik weer even terug in de tijd en komen mooie herinneringen uit mijn schaats jeugd weer boven. Als het even kan, bind ik dan mijn schaatsen weer onder en ga een stukje schaatsen en het “schaats vuurtje” is bij mij weer aangewakkerd.

Leeg en opgeruimd

Lang op natuurijs schaatsen is er meestal niet bij, maar gelukkig hebben wij een kunstijsbaan in de buurt. Zodra het schaatsen op natuurijs niet meer kan, ga ik met regelmaat naar de kunstijsbaan. Rondje na rondje glij ik over het ijs. Gedachten en herinneringen komen boven. Leuke en minder leuke. Al schaatsend laat ik ze de revue passeren. Emoties komen hierdoor ook los en ik merk dat dat de afzetkracht van mijn benen beïnvloedt. Ik schaats mijn hoofd leeg en stap uiteindelijk met een moe, maar voldaan en met een opgeruimd hoofd de baan af.

Sfeer

In de winter wordt het snel donker. Voor mij betekent dit ‘s middags het licht gedimd aan doen, kaarsjes branden en een lekker muziekje op. Het dansen van de vlammetjes, de geur van brandende de kaarsen brengt sfeer en warmte in huis. Vroeger hadden we een open haard en die ging dan ook ‘s middags al aan. Het geknetter van hout, brandende kaarsjes, een zacht muziekje op de achtergrond, een hapje en een drankje en dan heerlijk op de bank met een spannend boek, dat was echt een geluksmomentje voor mij. Tegenwoordig moet ik het zonder open haar doen, maar ik kan nog steeds genieten van de warmte en de sfeer van al het andere.

Alle jaargetijden zijn mooi, maar de winter geeft mij ondanks de kou buiten een warm gevoel (van)binnen.

 

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights