fbpx

Geheim

Jarenlang liep ik rond met een groot geheim. Angst en schaamte waren de redenen waarom het geheim een geheim moest blijven. Als kind dacht ik dat ik het allemaal wel vergeten zou zijn als ik eenmaal groot was. Ik was bang om niet geloofd te worden, bang dat er ruzie zou komen. Schaamte omdat ik “het” steeds weer had laten gebeuren omdat ik geen NEE durfde te zeggen, schaamte omdat ik het niet durfde te vertellen en vooral niet wist HOE moest ik het vertellen. Seksueel kindermisbruik, ik had er zelfs nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er woorden voor had. Dat seks iets was tussen volwassenen dat wist ik dankzij alle voorlichting op school wel. Dat een goede bekende van de familie dit met mij, een 13 jarige, deed en bleef doen, verwarde mij, maakte mij bang en onzeker, waardoor ik het aan niemand durfde te vertellen en alles diep weggestopte in de hoop het te vergeten.

Opluchting

Door het weg te stoppen veranderde ook mijn gedrag. Ik gedroeg mij zo stoer mogelijk, toonde altijd een blij en vrolijk gezicht, hielp iedereen zo veel als ik kon, vroeg zelf geen hulp en dat allemaal om vooral mijn pijn en verdriet niet te laten zien en dat niemand lastig vragen zou stellen. Krachtpatsen en mij vooral niet kwetsbaar opstellen, daar hield ik mij mee overeind. Dit was jaren vol te houden totdat het niet meer ging. Alles kwam naar buiten en alles waar ik als kind zo bang voor was, bleek heel anders te zijn. Ik werd geloofd, ik kreeg van alle kanten hulp. Wat was ik opgelucht. Niet alleen doordat ik mijn verhaal had verteld, maar zeker ook door alle steunende reacties. Het verwerken en helen van mijn verleden was begonnen en mocht ik mijn kwetsbaarheid leren tonen.

Verbindende gesprekken

Jezelf kwetsbaar opstellen gaat niet vanzelf. Ik heb dit onder andere kunnen oefenen tijdens diverse workshops bij VakantieAnders en tijdens de vele gesprekken die ik gevoerd heb met mede vakantiegangers. De verbinding die tijdens zo’n week ontstaat, zorgt ervoor dat je met iedereen kunt praten over alles wat je bezighoudt. Of dat ‘s avonds bij het vuur in de vuurtipi is, tijdens de maaltijden of gewoon voor je tentje, overal is er tijd en ruimte voor mooie, inspirerende of ondersteunende gesprekken. Eén van mijn gesprekken ging over mijn angsten voor aanrakingen. Vooral om anderen aan te raken. Dankzij therapeutische massages was aangeraakt worden inmiddels minder beangstigend. Tijdens het gesprek werd geopperd om zelf te gaan leren masseren tijdens een massage weekend bij Mazzaze. Op dat moment gingen de alarmbellen af en wist ik niets meer te zeggen. Het liet mij echter niet los en na een paar dagen kwam het besef dat ik mijn angst alleen zou kunnen overwinnen door die angst aan te gaan. Ik ben het gesprek aangegaan met Carla en besloot uiteindelijk de sprong te wagen..

Opluchting en groots!

Vol angst en twijfels ben ik naar een massage weekend gegaan. Ik was bang voor vanalles, maar vooral wat er emotioneel los zou komen tijdens het geven van een massage en dat iedereen dat “gek” zou vinden.. Ik zag maar een oplossing: bij de introductie meteen vertellen wat ik had meegemaakt, dat leren masseren zo spannend voor mij was, dat ik bang was tijdens massages te gaan huilen en dat massages met mannen voor mij te lastig waren. Hoe kwetsbaarheid kon voelen was tijdens die introductie wel duidelijk. Ik voelde mij klein, wilde het liefst wegkruipen, maar daarna voelde ik mij door het begrip en de steun van de groep zo opgelucht en groots!! Vanaf de eerste massage voelde ik mij vrij om mijn tranen voor, tijdens of na een massage te laten gaan en durfde ik te zeggen wat ik wel of niet wilde zonder verdere toelichting te geven. Mijn kwetsbaarheid tonen had mij duidelijk iets opgeleverd….: het gaf mij de kracht om de opleiding te gaan doen!

Trots

Mijn diploma heb ik inmiddels op zak en ben mijn eigen massagesalon begonnen en op beide ben ik SUPER trots!! Dankbaar ben ik ook. Dankbaar voor de steun en het geduld van Carla en alle deelnemers. Dankbaar dat ik er in alle kwetsbaarheid kon en mocht zijn. Leren masseren heeft mij meer zelfvertrouwen en innerlijke rust gebracht. Twee kwaliteiten die bij masseren goed van pas komen. Waar kwetsbaarheid en gesprekken bij VakantieAnders wel niet toe kunnen leiden.

Kwetsbaarheid voelt misschien als zwakte, maar je kwetsbaarheid tonen laat je innerlijke kracht zien.

Ellen Vogelezang

 

 

 

 

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights