fbpx

‘Om verbinding te kunnen voelen moet je je kwetsbaar opstellen’ (Brene Brown). Ik lees deze uitspraak en mijn gedachten gaan direct naar de zomerweken van VakantieAnders.

Daar zijn we met elkaar in een groep en doen we veel samen. De ontmoetingen starten op zaterdagmiddag en gaan door tot zaterdag een week later. Bij aanvang zijn we allemaal individu’s die verkennend rondkijken en maken we hier en daar een kennismakingsgesprek. Het is aftasten en onderzoeken.
Na het openingsprogramma die avond is er al wat meer kennisgemaakt en weet je al een beetje wie wie is. We hebben elkaar gezien, gehoord en misschien wel (aan) geraakt. Het kampvuur is er om even na te praten over deze start van de vakantieweek.

Alsof ik hier al veel langer ben

Na de workshops en het samen-eten in de dagen erna hebben we elkaar al wat beter leren kennen en zijn er uitwisselingen over de gebeurtenissen van die dagen. De gesprekken en activiteiten komen dichterbij en langzaam ontstaat en groeit de verbinding met elkaar. De een vertelt over haar ervaringen in de massage workshop en de ander zegt hoe fijn de cursus over geweldloze communicatie van die ochtend was.
Twee dagen later, op maandagavond lijkt het ’alsof ik hier al veel langer ben’ en is de groep van deze week een echte groep die verbonden is met elkaar. Persoonlijke verhalen worden gedeeld waarbij een lach en een traan gewoon zijn. Het mag er allemaal zijn, de groep wordt hechter.

Bonte avond

Op vrijdagavond, de laatste avond van deze week vieren we de bonte avond. Iedereen mag op het podium gaan staan en zichzelf nog meer laten zien. De een doet dat gewoon en voor de ander is het een grote stap buiten de comfortzone. Het is altijd leuk om naar te kijken, er komt altijd een luid applaus. Voor elk lied, gedicht, verhaal, dans of ander optreden.Het is geweldig wat er zichtbaar is geworden, wat er zich heeft afgespeeld in de week samen. Kinderen zijn er vaak dol op om een lied te zingen of een kunstje te doen. Ik word elke keer weer geraakt door een persoonlijk verhaal dat iemand vertelt, bijvoorbeeld het gedicht van Ron of het lied van Marguerite.
Dat kan allemaal omdat het veilig is, je mag er zijn. Je mag je kwetsbaar opstellen en dat wordt gewaardeerd. Dat zorgt voor prachtige verbindingen in de hart verwarmende zomerweken van VakantieAnders.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights