fbpx

Gezellige titel voor een blog… Een grotere tegenstelling is bijna niet voor te stellen. Ben je op vakantie, dan is alles goed. Je bent vrij, op een plek waar je graag wilt zijn, waar je leuke dingen doet en waar je ontspant.

Toch kan je tijdens je vakantie teleurgesteld raken. Bijvoorbeeld door het weer of dat de invulling van je dagen heel anders uitpakt.

Mijn innerlijke jongetje wordt opstandig: “Wat een deprimerende tekst! Kan dit niet wat vrolijker?” “Terechte vraag”, knikt mijn innerlijke vrouw die in haar ooghoeken haar dochter al in een hoekje weg ziet kruipen. Een boze broer, houdt je meisje helemaal niet van. Harmonie en vrolijke teksten, daar wordt zij blij van.

“Hmm”, mijn innerlijke man mengt zich ook in het gesprek, “niets mis met de voorbeelden. Maar, wat is het doel van deze tekst?” Goede vraag, ook wel typisch man”, lekker doelgericht.

Alhoewel mijn innerlijk jongetje al enige uitslag krijgt van het woord ‘doel’, erg beperkend voor dit vrijheidslievende karakter, weet de innerlijke vrouw in al haar wijsheid dat het heel praktisch is om een tekst te schrijven vanuit een doel. Oké, gaan we: wat gebeurt er in je innerlijke familie bij een teleurstelling tijdens de vakantie?

De teleurstelling

Afgelopen jaar was ik voor het eerst bij het zomerfestival van Vakantie Anders. Zoals altijd als ik op vakantie ga, had ik een paar boeken meegenomen. Ik (mijn meisje) zag vooraf mijzelf al voor de tent zitten op een campingstoel, iets lekkers te knabbelen en drinken op het campingtafeltje, zonnebril op, boek in de hand.

“Niet gebeurd”. Roept mijn innerlijke man. “Doel niet behaald.” De teleurstelling druipt ervan af.

“En waarom niet? Nou?” Mijn jongetje springt op. “Er waren ook zoveel leuke dingen te doen! De buurvrouw speelde op haar harp en ik mocht ook even spelen. En die leuke workshop ‘Pantoum schrijven’ gisteren. En het allerleukste was die djembé workshop”.

Mijn innerlijke man werpt een boze blik naar mijn innerlijk jongetje. Die grijpt altijd alle mogelijkheden om iets anders te doen met beide handen aan. Het doel was minimaal 1 boek lezen en dat doel wordt niet gehaald.

Mijn innerlijke meisje was door die sombere bui van haar vader al flink van slag, de dreiging van ruzie tussen pa en broer is de druppel. Tranen, de gevoelens “ik kan ook nooit iets goed doen” en “deze vakantie was bedoeld voor rust, nou lekker, als ik iets niet heb, is dat rust”.

Wat nu?

In dit geval (en eerlijk gezegd in veel meer gevallen) kan de innerlijke vrouw de situatie redden. Wat kan zij doen om het goed te maken? Ten eerste: rust in de tent, dus aandacht voor je meisje. “Ik zie dat je van streek bent. Ook jij bent teleurgesteld dat je niet aan lezen toe komt.” Zo weet je meisje dat haar gevoelens gezien worden en komt ze tot rust.

Nu kan de vrouw haar wijsheid gebruiken om alles in een breder perspectief te plaatsen: “Lezen was een van de doelen en er komt deze week misschien niet veel van. Maar kijk eens naar alle andere dingen die we doen. De workshops die we volgen, de fijne gesprekken die we voeren, het dansen, de djembé-lessen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is een hele andere manier van ontspannen.”

Wat nou teleurgesteld? In feite krijgt iedereen wat hij wil. Je meisje rust en verbinding, je jongetje leert nieuwe dingen en kan lekker gek doen. Je man leeft zich volop uit in de afwastaken en andere organisatorische bezigheden. En je vrouw?
Zij merkt hoe goed het is om lekker verwend te worden met gezond eten en de hele dag in de gezonde buitenlucht te zijn. Om in de vertraging te gaan van het campingleven. Niets hoeft, alles mag.

Het doel, ontspanning, was de eerste dag al behaald. Oké, op een andere manier dan van tevoren bedacht, maar rust is rust.

Hartelijke groet, Nicole

PS Meer weten over je innerlijke familie? Op het YouTube-kanaal van Klip en Klaar Coaching vind je video’s met diverse voorbeelden uit de praktijk.

Wil je ook een vakantie beleven bij VakantieAnders? Lees hier alles over het zomerfestival van Vakantie Anders.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights